Svet
14.05.2022. 10:51
R.E.

Rat u Ukrajini

Šta je Šolc tražio od Putina

olaf šolc, 14. 5. 2022.
Izvor: ddp POOL / ddp / POOL

Posle više od šest nedelja bez komunikacije, nemački kacelar Olaf Šolc i ruski predsednik Vladimir Putin su ponovo uzeli telefone u šake i razgovarali o ratu u Ukrajini.

Ključna poruka je bila ista: Šolc od Putina traži da obustavi vatru.

Osim toga, kancelar je u razgovoru od 75 minuta od Rusije zatražio da dozvoli humanitarne operacije u Ukrajni i prione naporima za diplomatsko rešenje sukoba, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt, a prenosi DPA.

Šolc je sa Putinom je razgovarao i o globalnom snabedvanju hranom koje je ruski napad na Ukrajinu poremetio, rekao je Hebeštrajt. "Kancelar je podsetio da Rusija tu ima posebnu odgovornost".

Šolc razgovor sa Putinom najavio u petak ujutro, pred odborom za odbranu Bundestaga. "U nekom trenutku mora biti i diplomatske inicijative", rekao je Hebeštrajt o Šolcovoj diplomatskoj ofanzivi.

Treba "naći izlaz iz ovog strašnog sukoba, sa strašnim brojem žrtava, mnogo razaranja i svim besmislom rata", rekao je portparol.

Kremlj je nešto ranije saopštio da je razgovor inicirala Nemačka, a potom da je Putin Šolca "detaljno" upoznao sa ciljevima Rusije u Ukrajini. U središtu razgovora bio je humanitarni aspekt.

Dvojica lidera su se, prema Kremlju, dogovorili da "raznim kanalima" nastave dijalog.

Pritom, Putin je Šolcu ukazao na grubo kršenje međunarodnog prava ukrajinskih boraca "koji se identifikuju sa nacističkom ideologijom", saopštio je Kremlj.

Prema Hebeštrajtu, Šolc je odbacio optužbe da je Ukrajina prošarana nacizmom.

Rusija je napad na Ukrajinu, 24. februara, pravdala nastojanjem da je denacifikuje, što su stručnjaci odbacili kao čisti izgovor Moskve za agresiju na susednu zemlju.

Šolc i Putin su od početka rata više puta razgovarali telefonom, poslednji put 30. marta. Nekoliko dana kasnije saznalo se za masakr u kijevskom predgrađu Buča. Kontakta od tada do petka nije bilo.

Šolc je za prošlonedeljno izdanje časopisa Štern (Stern) rekao da će, "odmah obnoviti kontakt, ako iskrsne nešto o čemu može da se razgovara."

"Naš je prioritet jasan: ratna dejstva moraju trenutno biti obustavljena", rekao je tada kancelar.

Ni francuski predsednik Emanuel Makron se neko vreme, pre novog poziva 3. maja nije čuo sa Putinom. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je Putina čak posetio u Moskvi, nastojeći da dogovori deeskalaciju u Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šolc o srpskim sankcijama Rusiji...
šolc, 4. 5. 2022.

Berlin

04.05.2022. 22:00

Šolc o srpskim sankcijama Rusiji...

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je u Berlinu da se Srbija i Evropska unija "ne slažu o svakom detalju" kada je reč o sankcijama Rusiji, ali da ne treba prevideti da je Srbija "jasno i nedvosmisleno" zastupala stav da je napad Rusije na Ukrajinu neprihvatljiv.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve