Svet
22.01.2023. 02:05
Beta-AP

Avganistan

Talibani podeljeni u vezi sa vraćanjem prava ženama i devojčicama

Avganistan, žene
Izvor: Shutterstock

Delegacija Ujedinjenih nacija (UN) predvođena najviše pozicioniranim ženama u svetskoj organizaciji pozvala je talibane da odustanu od ukidanja prava ženama i devojčicama, a jedan portparol UN je rekao da su neki talibani bili otvoreni prema tom predlogu dok su drugi bili izričito protiv.

Predstavnici UN tokom četvorodnevne posete Avganistanu koja je završena u petak, sastali su se sa talibanima u glavnom gradu Kabulu i u gradovima Kandar i Herat, a u svom saopštenju nisu naveli s kojim zvaničnicima su razgovarali.

Sastanci su za temu imali restriktivne mere koje su talibani nametnuli ženama i devojčicama nakon što su ponovo došli na vlast, u avgustu 2021. godine, tokom završnih nedelja povlačenja američkih i NATO trupa iz Avganistana.

Delegacija na čelu sa zamenicom generalnog sekretara UN Aminom Mohamed utvrdila je da su neki zvaničnici talibana "bili kooperativni" i da je bilo "nekih znakova napretka", rekao je portparol UN Farhan Hak, dodavši da je "ključna stvar pomiriti one (talibanske) zvaničnike sa kojima se delegacija sastala i koji su bili više od pomoći od onih koji to nisu".

Hak je ukazao na to da "ima mnogo različitih tačaka vlasti" među talibanima i da će tim UN pokušati da ih dovede do toga da "rade zajedno u pravcu ciljeva koje želimo, a uključuju kao najvažniju stvar potpuno vraćanje prava ženama i devojčicama".

Amina Mohamed, muslimanka po veroispovesti, svojevreneno je bila ministarka u vladi Nigerije, a sa njom su u delegaciji bile izvršna direktorka agencije UN za prava žena i pomoćnica generalnog sekretara UN za politička pitanja Kaled Kiari.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve