Svet
10.07.2021. 22:06
Tanjug

Ester Bežerano

Teška sudbina: Harmonika joj spasila život

Ester Bežerano
Izvor: EPA / DPA / JENS BUETTNER

Ester Bežerano, koja je preživela Aušvic jer je svirala u zloglasnom devojačkom orkestru, nikada nije izgubila ljubav prema muzici i čitav život se borila protiv fašizma i rasizma, umrla je u 97. godini u Hamburgu.

Rođena 15. decembra 1924. u Zarluiu kao ćerka glavnog kantora jevrejske zajednice, Ester - u to vreme još uvek sa prezimenom Loevi - bila je dete kada su nacionalsocijalisti preuzeli vlast u Nemačkoj i promenili joj ceo život, piše "Dojče vele".

Šikaniranje u školi, odvajanje od roditelja, tri koncentraciona logora i marš smrti - Ester Bežerano je sve ovo morala da doživi.

U svojim "Memoarima" je napisala da su ih u Aušvicu, nju i ostale ljude koji se iscrpljeni, posle višednevnog transporta izlazili iz stočnih vagona, SS-ovci dočekali rečima: "Dakle, vi Jevrejske svinje, sad ćemo vam pokazati šta znači rad".

Bila je dodeljena u radnu četu i morala je da vuče teško kamenje. Ali onda je čula da SS-ovci traže devojke za orkestar u logoru za uništavanje ljudi, Aušvic Birkenau.

Prijavila se i bila primljena - kao harmonikašica. Do tada nikada nije držala harmoniku u ruci. Samo spretnost sviranja klavira, muzikalnost i nepokolebljiva volja za preživljavanjem učinili su nemoguće.

A orkestar - to je bilo čisto preživljavanje: 40 mladih žena moralo je da svira kad su logoraši kretali maršem do mesta gde su radili i kada su stizali vozovi sa novima - iz cele Evrope.

"Znaš - sada idu u gasne komore, a moraš tamo da stojiš i sviraš", rekla je Ester za DW 2014.

To je bilo najgore što je doživela u Aušvicu.

Po završetku rata, Ester Bežerano, koja je prethodno bila deportovana u ženski koncentracioni logor Ravensbrik, konačno je ispunila svoj dečiji san da postane pevačica. Studirala je pevanje u Tel Avivu, a na jednoj turneji je upoznala oca svoje dece.

Zbog zdravstvenih problema svog supruga, odlučila je da se 70-ih vrati u Nemačku, u Hamburg - u grad s kojim u detinjstvu nije imala nikakve veze.

Zajedno sa Anitom Lasker-Valfiš, Ester Bežerano je dugo bila jedna od poslednjih preživelih zloglasnog devojačkog orkestra u Aušvicu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve