TOMAHAVK PROTIV PANCIRA

TOMAHAVK PROTIV PANCIRA


Združeni američko-britansko-francuski napad na vojne ciljeve u Siriji, koji se dovode u vezu sa proizvodnjom hemijskog oružja počeo je rano jutros oko 4 sata po lokalnom vremenu masovnim udarima krstarećim raketama lansiranih sa letelica iz vazduha, ali i sa mora.

Mete napada su bile širom Sirije, a sirijska PVO aktivno se uključila u borbu i prema podacima koje je saopštila državna televizija u Damasku uspela da obori 13 raketa. Neke od oborenih već su pokazane na slikama koje su osvanule na društvenim mrežama.

Drugi Trampov napad na Siriju usledio je posle oklevanja američkog predsednika, a da značajnije vojne efektive nisu prikupljene u zoni napada. Tako je izostalo prisustvo i Udarne grupe čiju okosnicu čini nosač aviona Teodor Ruzvelt, a u zonu mediterana očekuje se i dlazak desantnog broda. Okosnicu pomorskih snaga čine dva raketna razarača klase ” Arli Burk” sa kojih su rano jutros lansirane krstareće rakete. Iz vazdušne baze na Kipru poleteli su i avioni ” Tornado” koji su nosili krstareće rakete ” Storm shadow” i francuski rafali sa raketama SCALP Naval.

Razarači klase Arli Burk

Predstavljaju najmodernije brodove američke flote. Na ovim brodovima postavljeni su najmoderniji borbeni sistemi. Brod je opremljen tihim pogonskim sistemom koji smanjuje akustični odraz za vreme plovidbe. Višestrukost upotrebe razarača obezbeđuje i vrhunska paleta naoružanja koja se sastoji od ASORC, raketa SSM ” Harpun” do krstarećih raketa Tomohavk BGM-109.

Taktičko tehnički podaci o brodu:

Deplasman: 8.422 standardni, 9.033 puni, Dimenzije: dužina 153,8, širina 20, 4 i visina 6,3 metra, Pogon: gasna turbina sa kojom brod postiže maksimalnu brzinu od 32 čvora. Radijus plovljenja maksimalni je 4.400 NM;

Krstareće rakete Tomohavk BGM-109

Borbena upotreba krstarećih raketa počela je u operaciji Pustinjska oluja 1991. godine kada je u noći 16 na 17. januar 1991 lansirano više od 100 ovakvih raketa na objekte u Iraku. Njihova sposobnost ogleda se u mogućnosti leta ka cilju na ekstremno maloj visini ( i do 50 metara) korišćenjem zaobilazne maršute praćenja terena i savlađivanje sistema PVO.

Lansiranje se izvodi u grupama po 5-6 raketa. Rakete lete na međusobnom rastojanju od 5-6 kilometara i na visinama od 30-100 metara iznad terena. Napad se izvodi sa malih visina ili iz poniranja posle penjanja ispred objekta napada na visinu od 150 do 200 metara. Amerikanci tvrde da je efikasnost ovih raketa preko 90 posto. Da bi bilo sigurno da je cilj pogođen, na svaki se lansira 2-3 rakete.

Taktičko tehnički podaci:

Dužina: 6,4 metra, prečnik 533 mm jer se raketa može lansirati i iz zaronjene podmornice. raspon krila 2,41 m, motor startni sa čvrstim gorivom potiska 31kN i marševski motor F107 WR-400, turbomlazni sa 2,7kN potiska. Brzina leta krstareće rakete je 885 kilometara na čas.

Tornado na nebu Sirije

U napadu na Siriju Velika Britanija angažovala je 16 borbenih tipa „ Tornado GR4“ koji su poleteli sa Kipra. Letelica poseduje savremenu avioniku, nove prikazivače HUD i HDD, sistem
FLIR, naočare za noćno letenje, laserski inercijalni sistem H764G, novi digitalni
sistem za mapiranje terena, GPS, instalaciju za podvešavanje kontejnera TIALD za
lasersko označavanje ciljeva. Korak napred učinjen je u integraciji protivoklopnih
raketa „ Brimstoun“ i krstarećih raketa „ Strom šedou- oluja iz senke“.
Kombinacija Tornada i Storm šedou posle uspešne primene u operaciji „ Telik“
napad na Irak 2003 godine kada je lansirano 27 ovih krstarećih projektila, koji su
upotrebljeni protiv dobro branjenih cinjeva, komandnih bunkera. U Libiji
korišteni su već u prvim danima vazdušnih udara, kada su sa njima gađane avio baze,
radari i položaji PVO Libijske armije.

Tipična konfiguracija Tornada GR4 nad nebom Libije, kao i sad nad Sirijom bila je dva Storm šedou projektila pod trupom, dva dodatna rezervoara za gorivo od 1500 litara , jedan pod
svakim krilom, kontejner za elektornsko ometanje „ Skaj šedou“ na levom krilu i
kontejner sa radarskim i IC mamcima na desnom spoljnjnom nosaču na krilima. Kako bi izbegli opasnost da dođu u delovanje libijske PVO posade Tornada imale su zadatak da „ Storm šedou“ lansiraju sa daljine od 240 kilometara i to uglavnom na stacionarne ciljeve.

Sa ovim se brane Sirijci Pancir S-1 smrt za Tomohavke

Pancir S1 je kombinovani hibridno artiljerijski sistem, koji u sebi objedinjuje vođene rakete 57E6 i automatske topove tipa 2A72 i sistem za otkrivanje i pokazivanje ciljeva i upravljanje vatrom naoružanja. Pancir S1 smešten je na teretnjaku marke Kamaz 8×8. Pancir S1 deluje u okviru baterije ( 6 vozila), koja su međusobno povezana zaštićenim sistemom komunikacija. U tom slučaju sva vozila mogu da izvode funkcije na izabrane ciljeve, a zatim informacije o ciljevima dostavljaju drugim vozilima, koji te ciljeve isključuju sa svoje liste, sa čime se sprečava međusobno delovanje na isti cilj. Pancir ima mogućnost samostalnog otkrivanja, praćenja ciljeva, upravljanje naoružanjem i gađanje ciljeva. Od otkrivanja cilja do otvaranja vatre potrebno mu je 5- 6 sekundi, prema tome ima kratko vreme reakcije.Može efikasno da dejstvuje protiv ciljeva maksimalne brzine do 700 m/s.

Veliku mobilnost i autonomnost borbenog dejstva postiže se objedinjavanjem u jednom vatrenom oruđu sredstva za otkrivanje, praćenje i uništavanje ciljeva. Integrisano artiljerijsko raketno naoružanje omogućava panciru delovanje do horizontalne daljine od 18 km i do visine 10 km. Borebni avioni tipa F-16 ili A-10 mogu se uništavati na daljini od 10 km i visini od 8000 m, koje pogađa sa verovatnoćom od0.8-0,95, stelt na visini od 6 km i daljini od 12 km sa verovatnoćom od 0,85-0,95 % unutar područija od 90 stepeni po azimutu i vertikali.

Pancir S1 može da ima od 8-12 raketa sa oznakom 57E6 pripremljenih za ispaljivanje. Većina vojnih izvora navodi da rakete 57E6 imaju domet do 12 km u daljinu i 8 km u visinu.  Vođena raketa zemlja –vazduh je dvostepena, sa dvokalibarskim telom i posebnim
startnim motorom.  Maksimalna brzina rakete je 1.100 m/s pa put od 10 km prelazi za maksimalnih 10 sekundi. Artiljerijsko naoružanje je projektovano za uništavanje ciljeva u vazduhu i na zemlji i obuhvata: dva automatska topa 2A72 kakvi se koriste na borbenom vozilu pešadije BMP M3, sa borbenim kompletom od 750 granata kalibra 30mm. Grante mogu biti fugasno-rasprskavajuće, obeležavajuće i pancirno- obeležavajuće. Masa im je 0,97 kg, a početna brzina 900m/s, brzina paljbe je 350 granata u minuti, po topu ili 700 granata u minutu za oba topa. Selektivno punjenje topa omogućava da posada odabere vrstu granata, zavisno od cilja koji treba uništiti. Sirija poseduje 12 baterija.

NE PROPUSTITE:

RAKETNI NAPAD NA SIRIJU: Ovo su ciljevi koji su bili prva meta

OVAKO JE IZGLEDAO PRVI RAKETNI UDAR NA DAMASK

DUBOKO, DUBLJE, DNO

RAKETNI NAPAD NA SIRIJU: Ovo su ciljevi koji su bili prva meta

RATNJI BUBNJEVI U SIRIJI I DALJE ODJEKUJU: Izviđački avioni SAD uočeni kod ruskih baza u Siriji, Asad napustio predsedničku rezidenciju?!

NAPAD NA SIRIJU I DALJE NEIZVESTAN: U toku tajni pregovori Amerikanaca i Rusa, ovih osam meta doživeće najžešći udar

SVE OČI SVETA UPRTE U SIRIJU: ZAŠTO ĆE SE SVETSKE SILE OVDE SUDARITI

PRSTI NA OBARAČU

TRAMP ZAPRETIO ZBOG SIRIJE: Zemlja koja je odgovorna za napad hemijskim oružjem na civile “platiće cenu”

SEDAM GODINA OD POČETKA KRVAVOG RATA U SIRIJI: Kako je jedan grafit iskorišten za rat koji je potresao sve

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar