Svet
05.02.2018. 11:45
R.E.

(VIDEO) FOTOGRAFIJA SA BRODA UZNEMIRILA VOJNE ANALITIČARE U SAD: Kina razvila elektromagnetni šinski top za svoje razarače

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Slike pomoćnog broda kineske ratne mornarice sa maskiranom kupolom na pramcu koje su nedavno osvanule na Tviteru digle su veliku medijsku paršinu među vojnim analitičarima i obaveštajcima na Zapadu.

Naime, isplavile su informacije da je Kina počela da testira elektromagnetni šinski top, oružje, koje je često viđeno u naučnoj fantastici, a čija primena je sve bliža u stvarnosti.

 

Evidentno je da je Kina prestigla SAD u pogledu razvoja šinskog topa, gde funkcionalni prototipovi već se testiraju u okviru razvojnog programa američke mornarice.

Ali, po svemu sudeći Kina prestigla SAD, gde se već razmatra ukidanje celog programa. Pre nekoliko dana pojavile su se fotografije desantnog broda klase Yuting s neobičnim topom postavljenim na pramcu, na mestu koje inače zauzima dvocevni top kalibra 57mm .

https://youtu.be/DSzsymaQRQs

Inače veličina kupole sa fotografija je, znatno veće od onih koje se koriste na 130mm topovima koje preferira kineska mornarica, ali i neuobičajeno kratke i široke cevi, pa izgleda da se doista radi o prototipu šinskog topa, jer bi balističke performanse klasičnog topa bile izuzetno loše. Ako je to tačno, Kina je postala prva država koja je šinski top instalirala na brod.

Šinski topovi omogućavaju ogromne izlazne brzine granata, preko 7,000 km/h, što im daje izuzetnu kinetičku energiju i povećava dometa na preko 150 km, do nivoa manjih krstarećih raketa.Takođe granate ovog topa su daleko ekonomičnije jer pojedina granata košta samo kao deo cene krstareće rakete.

Ali, šinski topovi ne mogu da funkcionišu bez struje , koja je potrebna u ogromnim količinama jer se za ispaljivanje granate iz šinskog topa koristi električna energija, a ne hemijska kao kod konvencionalnih topova. Većina postojećih brodova ne može je isporučiti dovoljno, pa tako ni najnoviji kineski raketni razarači Tipa 055, koji su pogonjeni gasnim turbinama, a ne integriranim električnim pogonom kao američki razarači klase Zumwalt, kod kojih su električne potrebe budućeg elektromagnetskog i energetskog oružja bilo faktor odabira te vrste pogona.

https://youtu.be/p7BMB2lKfhA

Stoga je malo verovatno da će u narednih nekoliko godina šinski topovi ući u kinesku službu jer za ovakav top biće potrebna nova klasa brodova sa odgovarajućim pogonom ili da se uradi modernizacija pogona postojeć klase kineskih razarača Type 055.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve