Svet
20.02.2024. 19:25
Boško Vukčević

Lansirana 2 satelita

Zemlja u kineskoj 6G mreži

6G mreža, 6G tehnologija
Izvor: Shutterstock / peampath2812

“Čajna mobajl“, najveći svetski telekom operater po broju mobilnih pretplatnika, početkom februara je u nisku Zemljinu orbitu (LEO) lansirao dva test satelita.

Cilj je, kako su saopštili iz ove kompanije, da se izvrše testovi integrisane svemirske i zemaljske komunikacione mreže.

Jedan satelit, koji nosi naziv “Star kor“, opremljen je sistemom jezgra satelitske mreže zasnovane na distribuiranoj autonomnoj arhitekturi za 6G tehnologiju i prvi je satelit na svetu koji podržava ovu naprednu telekomunikacionu tehnologiju.

Drugi satelit, “Čajna mobajl 01star“, prvi je satelit na svetu za obradu signala koji je opremljen sistemom za olakšanu verifikaciju integracije 5G tehnologije između Zemlje i svemira.

Iz kompanije “Čajna mobajl“ istakli su da su oba satelita lansirana u nisku Zemljinu orbitu (LEO) na 500 kilometara iznad površine Zemlje. Prema njihovim tvrdnjama, u poređenju sa satelitima koji su postavljeni u visokoj Zemljinoj orbiti (HEO) na oko 36.000 kilometara od Zemlje, ovi satelitski uređaji imaju nekoliko prednosti, kao što su mala latencija i visoke brzine prenosa podataka.

Iz kineske kompanije su, takođe, saopštili da ovi sateliti predstavljaju ključnu platformu za buduće integrisane svemirsko-zemaljske mreže.

“Postavljanjem u nisku orbitu, oni mogu da nadoknade nedostatak pokrivenosti kopnenim mobilnim mrežama i da ponude usluge satelitskog interneta sa većim propusnim opsegom“, tvrde iz “Čajna mobajla“.

Kompanija je naglasila da satelit 6G “Star kor“, koji su zajednički razvili “Čajna mobajl“ i Inovaciona akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka, ima distribuiranu autonomnu arhitekturu i “podržava rekonfiguraciju arhitekture softvera u orbiti, fleksibilno postavljanje funkcija jezgra mreže i automatizovano upravljanje“.

“Ovo poboljšava efikasnost i pouzdanost rada satelitske jezgrene mreže u orbiti“, navedeno je u saopštenju kompanije “Čajna mobajl“, a preneli su kineski mediji.

Satelit “Čajna mobajl 01star“, s druge strane, napravljen je u saradnji sa kineskom satelitskom kompanijom “Ubinekus“ i prvi je satelit na svetu, kako tvrde iz kineske kompanije, opremljen kopnenim 5G operativnim sistemom za obradu signala.

Jasno je da Kina ovim potezom i testiranjem novih telekomunikacionih tehnologija želi da preuzme primat u ovoj izuzetno značajnoj grani nauke na globalnom nivou, a pre svega u odnosu na Sjedinjene Američke Države koje trenutno, zahvaljujući sistemu “Star link“ milijardera Ilona Maska, u najvećim delu kontrolišu internet na Zemlji.

I Kinezi to ne kriju. Jasno su rekli da je njihova ambicija da Zemlju stave u centar nove 6G tehnologije.

“Čajna mobajl“ saopštio je da planira da provede eksperimente u orbiti na osnovu ovih test satelita, a očekuje se da će rezultati ovih eksperimenata usmeriti pravac budućih telekomunikacionih tehnologija, uključujući prelazak sa 5G na 6G mreže.

 

Razlike između 5G i 6G tehnologije

Korišćenje spektra: 6G će koristiti više frekvencije od 5G, omogućavajući mnogo brži prenos podataka i veći kapacitet propusnog opsega.
 
Brzine podataka i kašnjenje: očekuje se da će 6G postići brzinu prenosa podataka višestruko brže od 5G i imati manje kašnjenje, omogućavajući brže i pouzdanije brzine podataka i odziv u realnom vremenu.
 
Povezivanje uređaja: predviđa se da 6G podržava mnogo veći broj uređaja, do 100 miliona po kvadratnom kilometru, u poređenju sa 5G. 
 
Bezbednost: 6G mreže će najverovatnije koristiti veštačku inteligenciju i mašinsko učenje za poboljšanje bezbednosti i performansi, čineći ih otpornijim na sajber napade i obezbeđujući da mogu da podnesu zahteve budućih aplikacija.
 
Pokrivenost: očekuje se da će 6G mreže imati ogromna područja pokrivenosti i poboljšanu penetraciju mobilne mreže, što će zahtevati manje tornjeva i da će podržavati dodatne mobilne veze izvan 5G.
 

 

Vođa kineskog tima za promociju 6G mreže i tehnologije i potpredsednik Kineske akademije za informacione i komunikacione tehnologije Vang Zikin rekao je u decembru da Kina namerava da komercijalizuje 6G do 2030. godine. On je dodao da se očekuje da će standardi za ovu tehnologiju biti završeni do 2025. godine.

“Što se tiče razvoja 6G, sve nacije su u ranoj fazi tehnološkog istraživanja i još nisu formirale jedinstveni standard u izgradnji 6G mreže i ključnih tehnologija“, rekao je Vang, a preneo “Global tajms“.

Vang je napomenuo da je Kina započela tehnološke eksperimente 6G tehnologije 2022. godine i da je provodila istraživanja o arhitekturi 6G sistema i tehničkim rešenjima tokom 2023. godine.

Prema njegovim rečima, istraživanje u vezi sa 6G otvorilo je nove scenarije aplikacija koji uključuju kombinovanje komunikacije i osetljivosti, kombinovanje komunikacije i veštačke inteligencije i masovnog interneta zasnovanog na integrisanim satelitima i zemaljskoj mobilnoj komunikaciji.

U međuvremenu je Žang Janming, zamenik ministra industrije i informacionih tehnologija (MIIT) Kine, rekao da zemlja treba unapred da kultiviše eko-sistem 6G aplikacija, sa ciljem da se ubrza integrisani razvoj bežične tehnologije sledeće generacije sa 5G i novim tehnologijama kao što su KSR i roboti i da postavi čvrstu osnovu za 6G aplikacije.

U junu 2023. godine kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija saopštilo je da je kineska vlada dodelila spektar u frekvencijskom opsegu od 6 GHz za 5G i 6G usluge.

“Spektar od 6 GHz je jedini visokokvalitetni resurs sa velikim propusnim opsegom u srednjem opsegu, uzimajući u obzir njegovu pokrivenost i prednosti kapaciteta“, saopštilo je ministarstvo, napominjući da je opseg od 6 GHz posebno pogodan za primenu 5G sistema ili 6G sistema u budućnosti.

“Džuniper risrč, jedna od najznačajnijih agencija specijalizovanih za analizu visokotehnoloških i telekomunikacionih tehnologija, objavila je izveštaj u kojem se predviđa da će globalno biti 290 miliona 6G konekcija do 2030. godine, a početne 6G usluge počeće da se lansiraju širom sveta u gusto naseljenim geografskim oblastima 2029. godine.

Ipak, pojedini stručnjaci upozoravaju da je ovo predviđanje napravljeno pod pretpostavkom da su trenutni tehnički problemi oko implementiranja 6G tehnologije rešeni i izvršena standardizacija upotrebe novih tehnologija i 6G mreže.

S druge strane, oni podsećaju da to još nije urađeno ni sa 5G mrežom i da se očekuje da sledećeg meseca bude definitivno doneta odluka o primeni standarda “3GPP Release 18“, koji je napravljen da integriše nezemaljske mreže (NTN) kao što su sateliti i platforme za velike visine (HAPS) u zemaljsku 5G infrastrukturu.

Stručnjaci zaključuju da je “sa još nedefinisanim standardima, 6G tehnologija i dalje u početnoj fazi razvoja“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NASA uspešno lansirala novu klimatsku misiju za proučavanje okeana i atmosfere
Raketa, lansiranje raketa

PACE

17.02.2024. 21:50

NASA uspešno lansirala novu klimatsku misiju za proučavanje okeana i atmosfere

NASA je uspešno lansirala novi satelit koji će proučavati zdravlje okeana, kvalitet vazduha i efekte promenljive klime u korist čovečanstva. Misija je poznata kao PACE (Plankton, Aerosol, Climate, ocean Ecosystem).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve