Vesti
21.11.2022. 20:15
R.E./Beta

Aleksandar Vučić

"Situacija na Kosovu napeta, ali nema razloga za paniku"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da za Beograd nije bilo ništa problematično u predlogu EU za prevazilaženje spora oko registarskih tablica, a da ga Priština nije prihvatila jer želi sukobe i planira ih mesecima.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su kosovske vlasti "sve što postoji u Prištini od specijalne policije večeras poslale na četiri različite destinacije".

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

On je rekao da je delegacija Srbije došla u Brisel na sastanke sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, "sa nedvosimslenom namerom" da se dogovara i da pristaje na kompromise, i da pokuša da sačuva mir.

"Prihvatali smo nove i nove zahteve, posle sat i po vremena rekao sam Borelu i Lajčaku da nema ništa od ovoga. Video sam da albanska strana neće želeti rešenje zasnovano na dijalogu, već na jednostranoj političkoj akciji", kazao je Vučić.
 

Dodao je da je "sva suština problema" bila vidljiva kada je rekao da je neophodno implementirati ono što je već potpisano.

"Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana moći da dobijemo Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatimo nezavisnost Kosova. Oni zaboravljaju da je ZSO produkt Briselskog sporazuma", rekao je Vučić.

Vučić je, takođe, istakao da je situacija na Kosovu napeta, ali da nema razloga za paniku.

On je dodao da je već razgovarao sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, da će kasnije ponovo razgovarati sa Mojsilovićem i Vučevićem, a oko 23.00 ga očekuje razgovor sa Srbima sa Kosova koji će trajati dokle bude potrebno.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV
"Moja molba će biti jasna, da probamo da sačuvamo mir, i veliki deo ljudi iz Srbije ne interesuje ovo što govorim i toga Srbi sa Kosova moraju da budu svesni. Moramo da pokažemo da nismo želeli sukobe i ako protestuju da to bude mirno i demokratski", rekao je Vučić.
 

Ponovio je da će Srbija poštovati zahtev visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela i da neće obnavljati srpske tablice za kosovske opštine, a Priština je već saopštila da njihovu molbu neće da poštuje te da od sutra za Srbe nastupa težak period, ali da nema razloga za paniku.

Istakao je da obaveštajni podaci kažu da je situacija na ivici sukoba i da zna da će mu predstavnici Srba reći da su siti i da neće više da trpe, ali da oni moraju da znaju da je život svakog od njih važniji od svega.

Vučić je još jednom apelovao na zapadne sile koje imaju uticaj na Prištinu da ga iskorite, i pomognu da "svi zajedno" sačuvaju mir.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurtijevo pogrešno skretanje levo kod Albukerkija
Aljbin Kurti 11.11.2022.

Politički očajnik

11.11.2022. 17:10

Kurtijevo pogrešno skretanje levo kod Albukerkija

Aljbin Kurti je, čini se, konačno uspeo. Uspeo je da ujedini sve protiv sebe. I zemlje Kvinte i opoziciju u svom dvorištu, i EULEKS i KFOR, Srbe sa Kosova, Srbe iz Srbije, sve zemlje iz inicijative Zapadni Balkan... Čak i Zagreb izbegava da ga u ovom slučaju podrži.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve