Vesti
29.03.2023. 18:50
Beta

Učestvuje 120 lidera

Vučić na Samitu o demokratiji: "Srbija je ispunila svoja obećanja"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u sredu je u on-lajn govoru na Samitu o demokratiji u Vašingtonu istakao da "izazovi sa kojima se svet suočava na globalnon nivou zahtevaju da se ujedinimo" i naglasio da je Srbija "u potpunosti posvećena demokratskim principima i evropskim vrednostima".

"Izazovi sa kojima se suočavamo na globalnom nivou iziskuju da se ujedinimo. Principi poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima treba da prenese i poštuje svako od nas", rekao je Vučić na Samitu o demokratiji koji organizuje predsednik SAD Džozef Bajden, a učestvuje 120 lidera iz sveta.

Vučić je rekao da je sukob u Ukrajini ponovo pokazao nephodnost "univerzalnog i nepokolebljivog poštovanja međunarodnog prava od strane svih".

"Republika Srbija će nastaviti da zagovara dosledno poštovanje neselektivne primene tih odredbi i principa", rekao je Vučić.

Pojedinačni i globalni napredak zahteva nacionalnu posvećenost, a Srbija je pokazala doslednu posvećenost ispunjavanjem četiri obećanja data 2021, rekao je on.

Jedno je poboljšanje integracije Roma u zajednice u sveobuhvatnom pristupu za prevazilaženje socijalnih nejednakosti i bolje uključenosti Roma u javnim institucijama i drugim oblastima građanskog društva, ukazao je Vučić.

Kao drugo obećanje, Srbija je izmenila svoj Ustav, rekao je Vučić, da ojača nezavisno sudstvo i nezavisnost tužilaštva, a te izmene koje je odobrila EU, su "inkluzivne i transparentne i u skladu sa evropskim standardima".

Kao treće Srbija je "ispunila obećanje za borbu protiv korupcije uspešnom primenom preporuka tela EU", a pokretanjem inicijative "Otvoreni Balkan" promovisala jedno od glavnih evropskih vrednosti: slobodu kretanja rada.

"Srbija je u potpunosti posvećena demokratskim principima i evropskim vrednostima i puno članstvo u EU ostaje jedan od kljućnih prioriteta spoljne politike i strateških ciljeva", rekao je Vučić.

On je dodao da postizanje tog cilja "nije radi pristupnog procesa već za bolju budućnost svih građana".

"Ja čvrsto verujem u principe i vrednosti demokratije u našem zajedničkom posvećenju globalnom napretku", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Srbija će imati rekordno velike rezerve gasa"
1

Predsednik Srbije

28.03.2023. 13:33

Vučić: "Srbija će imati rekordno velike rezerve gasa"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija za narednu zimu imati zalihe od oko 700 miliona kubnih metara gasa ali da je pitanje da li će i ta količina biti dovoljna.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve