Vesti
22.09.2021. 16:10
Tanjug

"Analizirali smo"

Ašanin: Ovo je epidemija nevakcinisanih

koronavirus u Srbiji
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je ovo epidemija nevakcinisanih, pošto je zaključeno da su preminuli pacijenti u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici uglavnom bili nevakcinisani.

"Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti", izjavio je Ašanin za RTS.

Naveo je da je aktuelna situacija u KCS, odnosno u njegovim kovid bolnicama, i dalje teška, i da prema njihovim procenama postoji tendencija pogoršavanja situacije.

"U ovom momentu u danu za nama imamo u kovid bolnici Batajnica 806 pacijenata, od kojih je 98 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, 63 pacijenta su na respiratoru, a imali smo u prethodnom danu 63 prijema", izjavio je Ašanin.

Naveo je da je karakteristika intezivne nege da je oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano.

Klinika za infektivne i tropske bolesti je, kako kaže, potpuno popunjena, traži se krevet više, a često se dešava da čim se oslobodi neki krevet, prime novog pacijenta.

Na pitanje da li se razmišlja da se još neka klinika KCS-a vrati u kovid sistem, odgovara da su kao zdravstvena ustanova spremni na sve moguće scenarije.

"Spremni smo da uradimo sve što nam Ministarstvo zdravlja naredi. Ali u ovom momentu, sa kovid bolnicom Batajnica i Infektivnom klinikom, ne planira se da neki dodatni delovi KCS-a ulaze u kovid sistem", dodaje Ašanin.

Napominje da je ovo epidemija nevakcinisanih, uz podsećanje da su u Batajnici do ovog momenta primili 10.773 pacijenta, u jedinici intezivnog lečenja 2.904, a da trenutno imaju 98 pacijenta.

Poručuje i da oni koji se vakcinišu ne treba da smatraju da su potpuno zaštićeni od zaražavanja, već da i dalje treba da se štite, kao i da oni uglavnom prolaze mnogo bolje, sa blažim formama bolesti.

Objašnjava da je KCS potpuno otvoren i za nekovid pacijente, i da je od početka godine do danas urađeno oko 30 hiljada operacija na njihovim hirurškim klinikama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji 7.201 nova slučaja koronavirusa
Korona, maska

Korona presek

22.09.2021. 15:40

U Srbiji 7.201 nova slučaja koronavirusa

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 7.201 novi slučaj korona virusa, među 23.408 testiranih uzoraka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
22.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve