Vesti
16.06.2023. 19:15
Marko R. Petrović

Marko Milošević

Bambi i Noćni vukovi

Aleksander Zaldostanov noćni vukovi
Izvor: Shutterstock

Dugo je Marku Miloševiću trebalo da se ponovo pojavi u javnosti. Srbiju je napustio pre gotovo 23 i po godine, 7. oktobra 2000. S lažnim pasošem pokušao je da uđe u Kinu, ali je 9. oktobra deportovan u Rusiju.

Tamo se sada i ukazao. Na otkrivanju spomenika svom pokojnom ocu, a nekadašnjem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću u Moskvi, na Trgu Evrope.

Društvo mu je pravio Aleksandar Zaldostanov, osnivač i vođa moto-kluba "Noćni vukovi“, inače blizak prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina.

Marko Milošević se u Srbiji sumnjiči za učešće u organizovanom kriminalu i za njim je na snazi poternica Interpola, po kojoj bi trebalo da bude uhapšen ako bi se pojavio u zemlji.

Marko je, nakon što je sa dvoipometarske statue Miloševića, koji u desnoj ruci drži nešto nalik maski koju u filmu "Vrisak“ nosi ubica, ili pak odsečenoj glavi, što je bio jedan od komentara na društvenim mrežama, dok levu drži u džepu sakoa, na poziv Zaldostanova, dao izjavu pred kamerama, na ruskom jeziku.

"Kao što je na ovoj tabli napisano, mi smo nažalost bili proba onoga što se dogodilo u Rusiji i što se sada događa u Ukrajini. Jugoslovenska kriza, jugoslovenski ratovi su isti, samo je ovo sada u Ukrajini ubrzana varijanta. Mi smo, nažalost, bitku izgubili, ali rat, nadam se, nismo. Na našim greškama i na našoj sudbini, Rusi su naučili lekciju i pobedićemo! Za pobedu" – rekao je Milošević, dok je neko pored njega dodao "Srbina čuva slava i Bog“, a Zaldostanov pokazao tri prsta.

Spomenik Slobodanu Miloševiću zapravo je bronzana statua i rad beogradskog vajara Dragana Radenovića. Uz nju se nalazi i tabla na kojoj piše njegov navodni citat: "Rusi! Sada se obraćam svim Rusima, stanovnicima Ukrajine i Belorusije jer vas na Balkanu smatraju takođe Rusima. Pogledajte nas i zapamtite – sa vama čine isto kada ste odvojeni i pokazujete slabost. Zapad – pobesneli pas na lancu – hvata vas za grlo.“

O Markovom životu u Rusiji malo se toga zna. Zvaničnih podataka je malo. Rusko državljanstvo je, prema pisanju tamošnjih medija, dobio najkasnije 2014. godine, kada mu je izdat važeći ruski pasoš. Rusko državljanstvo istovremeno štiti Marka Miloševića od potencijalnog izručenja Srbiji.

Pre ovog pojavljivanja, 2019. godine Marko je viđen na kremaciji svoje majke Mire Marković, takođe u Moskvi.

U vreme dok je još živeo u Jugoslaviji, uglavnom u Požarevcu, gde je imao diskoteku "Madona“, Marko Milošević često je bio u centru skandala.

Ostali su upamćeni njegovi razgovori sa ocem Slobodanom, gde ga tata "savetuje“ kako je mnogo da mu voda u bazenu bude toplija od 28 stepeni. Prve pare je, kako mu je tata tvrdio, zaradio noseći gajbice.

Istina je, međutim, da se ime Marka Miloševića pojavilo u policijskoj akciji "Mreža“ vođenoj protiv organizovanih grupa švercera cigareta. Prema policijskim podacima, on nije samo uzimao procenat od drugih državnih grupa švercera cigareta, već je i sam švercovao, ali uz podršku celog državnog aparata.

Zarada koju je ostvario procenjena je na nekoliko stotina miliona nemačkih maraka. Bivši osuđeni šef DB-a Radomir Marković priznao je da je novac iznet u Rusiju.

U Markovom luksuznom klubu "Madona“ u Požarevcu okupljala se elita podzemlja Istočne Evrope, a na oko 50 ari placa fabrike "Bambi“ otvorio je i "Bambilend“.

Osim za organizovani kriminal, teretio se i da je usred dana u centru Požarevca sa telohraniteljima i saradnicima 2. maja 2000. brutalno pretukao tri člana "Otpora“ i to pištoljem koji je držao u ruci. Fotografija unakaženog lica Radojka Lukovića postala je jedan od simbola otpora Miloševićevoj diktaturi.

Prema navodima optužnice, sudilo mu se i za zlostavljanje aktiviste Zorana Milovanovića, odnosno da ga je tukao i da mu je pretio uključenom motornom testerom da će ga iseći na komade i baciti u Veliku Moravu. Postupak protiv njega je zastareo 2012. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Haška prijateljstva
Vojislav Šešelj 16.2.2023

Sheveningen

16.02.2023. 17:10

Haška prijateljstva

Dugo već živimo u ubeđenju da o Haškom tribunalu znamo baš sve. O pritvorskoj jedinici Sheveningen – takođe. Opšte znanje svodi se na činjenice da je Haški sud pravde daleko od prava i pravde: primarno on je sudio gotovo isključivo Srbima, uz časne izuzetke. Imao je decidan zadatak da overi ono što su politike SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske u raskopavanju SFRJ mnogo pre rata zapisale.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve