Vesti
19.02.2024. 03:45
12:37
R.E.

Konstitutivna sednica

Beograd danas ne dobija organe vlasti, ipak (FOTO)

gradska skupština, beograd
Izvor: Shutterstock

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena je za 1. mart, zbog nedostatka kvoruma.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" ušli su u salu gde će danas biti održana konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda i razvili transparente,  javlja RTS.

Na transparentima stoje napisi crnim ćiriličnim slovima "Beograd vas neće!" ,"Pokrali ste izbore" ,"Krađa neće proći".

Odbornici opozicionih stranaka koji drže transparente stoje ispred i na skupštinskoj govornici.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić je uoči konstitutivne sednice gradskog parlamenta rekao da će se, ako za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava na izbornoj listi "Aleksandar Jerković - Mi glas iz naroda", ići na nove izbore.

"Mi ćemo sednicu u skladu sa zakonom započeti, imamo desetak dana do kada je rok da se konstituiše Skupština. Ukoliko se ona ne konstituiše do 3. marta tada se već ulazi u te zakonske procedure za nove izbore", rekao je u nedelju uveče za RTS  Šapić.

"Mi smo izgubili već pet meseci, Privremeni organ Grada Beograda je negde od novembra i ne može normalno da se funkcioniše. Očekuju nas veliki izazovi, ne samo Ekspo 2027, koji je najveća stvar u poslednjih nekoliko desetina godina. I zato je važno da imamo stabilnu vlast u Beogradu, koja će da bude prava srpska vlast, koja će da reprezentuje srpski narod i građane koji u Beogradu žive", rekao je Šapić i dodao:

"Ta etiketa koja nam je data dan ili dva nakon izbora kako će neko nekom nešto da ukrade je nešto što svakako ostavlja jednu neprijatnost iako smo bili jasni u večeri kada su bili izborni rezultati da će ko bude želeo nas da podrži to uraditi javno i da nećemo bilo šta drugo raditi. To je razlog zašto smo doneli odluku da bez obzira što, kako je i rekao predsednik Aleksandar Vučić, mi imamo većinu od 56 odbornika, čak i više damo prostor listi 'Mi – Glas iz naroda' da još jednom razmisle".

Šapić je za RTS govoio i o Nestoroviću: "Ja nisam čuo da je gospodin Nestorović u kampanji rekao i jednu reč o Beogradu,  a onda nakon izbora mu je prva izjava bila da ne želi sa nama da razgovara i onda nam dao tu etiketu nekih zakulisnih radnji". 

On je naglasio da postoji opcija novih izbora ukoliko ne dođe do formiranja vlasti.

"Sednica će započeti u zakonskom roku koji je do 21. marta i da će se videti da li sada biti izabrani neki organi ili će biti potrebno još nekoliko dana. Smatramo da je ispravno dati prostora još koliko zakon omogućava, te ako istekne rok do 3. marta onda se ide na nove izbore i rizikujemo da za dva ili tri meseca ponovo budemo u situaciji u kojoj smo sada, a onda ne znam ko će da objasni Beograđanima zašto smo izgubili toliko vremena da bismo se opet našli u istoj situaciji", rekao je Šapić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve