Vesti
19.11.2021. 22:00
Tanjug

Anketa

Beograđani o "zaključavanju Austrije": " Mi to ne bismo prihvatili"

vakcine
Izvor: EPA / MARK R. CRISTINO

Mere kojima je danas pribegla Austrija u borbi protiv koronavirusa - potpuno zaključavanje svih građana, i vakcinisanih i nevakcinisanih, većina Beograđana vidi kao preoštre i nepravedne prema vakcinisanima, uz ocenu da bi bio teško da se slična mera sprovede i u Srbiji.

Jedna Beograđanka za Tanjug kaže da joj nije jasno zbog čega je Austrija donela takvu odluku i za vakcinisane i za nevakcinisane građane, jer bi, smatra, samo oni koji ne žele da prime vakcinu trebalo da budu pod nekom vrstom kontrole.
 

"Zaključavanje u Srbiji ne može da se primeni sigurno, ne bismo mi to prihvatili", kaže ona.
 

Njena sugrađanka smatra da je takva mera "preoštra" i da se njom ugrožavaju ljudske slobode, kao i da njena primena u našoj zemlji ne bi pomogla u suzbijanju pondemije, jer, tvrdi, poznaje mnogo i vakcinisanih i nevakcinisanih koji su dobili koronu.

"Vakcinisala sam se i ja sam uradila ono što je do mene", rekla je ona.

Jedan Beograđanin, pak, smatra da svaka država ima pravo da odlučuje o načinu borbe sa pandemijom i dodaje da bi trebalo da se uvedu odgovarajuće mere, ako se proceni da nevakcinisani građani šire virus i ugrožavaju druge.

"Možda i ne treba da se uvede baš takva mera, ali svaka država ima pravo da odlučuje u vezi sa tim", rekao je Tanjugov sagovornik.

Sa druge strane, jedan stariji Beograđanin smatra da je mera zaključavanja dobra odluka, jer je u bolnicama mnogo nevakcinisanih građana, a lekari su na izmaku snage.

Ipak, ne misli da takva mera može da se uvede u Srbiji, ali da bi jednim delom i podržao, jer to vidi kao jedan od načina da se smanji broj zaraženih.

"Sve ovo je postalo nepodnošljivo, pandemija dugo traje. Ljudi moraju da budu svesni toga šta se dešava", navodi on.
 

Još jedan Tanjugov sagovornik navodi da se vakcinisao i da treba da primi treću dozu, te da smatra da je to jedino rešenje u borbi protiv virusa korona, ali da svako ima pravo da donese odluku o vakcinaciji.

Prema njegovim rečima, bilo bi problematično je da se u Srbiji uvede mera zaključavanja, ali da zbog nevakcinisanih građana koji, kaže, ugrožavaju druge, treba razmisliti i o tome.

"Ovde je problematično da se uvede takva mera. Naš narod to ne bi dobro prihvatio, neodgovorni smo", navodi on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Austrija rešila: Nevakcinisani "pod ključ", uključujući i decu
Austrija

Oštre mere

14.11.2021. 19:05

Austrija rešila: Nevakcinisani "pod ključ", uključujući i decu

Austrijska vlada donela je, zbog dramatične epidemiološke situacije, odluku o uvođenju oštrijih restriktivnih mera za nevakcinisane osobe koja predviđa ograničeno kreatnje, a obuhvatiće i decu stariju od 12 godina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve