Vesti
26.03.2020. 15:05
Hina

CRNOGORSKI MEDIJI: Srbi su nam na granici zaplenili tri respiratora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tri od pet respiratora koje je crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje naručio od predstavnika švedskog proizvođača, čije je sedište u Beogradu, Srbija je zadržala na granici s Crnom Gorom te potom zaplenila, pišu podgoričke Vijesti.

Kako je tom listu potvrdio direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, ta ustanova, zadužena za nabavku medicinske opreme i materijala za potrebe crnogorskog zdravstvenog sistema, potpisala je ugovor s dobavljačem za kupovinu pet aparata, a ranije su isporučena dva.

"Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih jer ih je zaplenila Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća", rekao je Čirgić dnevniku Vijesti.

EU donirala 3 miliona evra crnogorskom zdravstvenom sistemu 

Evropska unija donirala je hitnu pomoć Crnoj Gori u vrednosti od tri miliona evra, namenjenu zdravstvenom sistemu te zemlje, namenivši i dodatnih 50 miliona za dugoročni program pomoći u skladu s potrebama, a najviše za zdravstvo, ekonomiju i preduzetnike, objavio je na Twitteru šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

Komentirušući informaciju o pomoći Brisela, crnogorski premijer Duško Marković izrazio je Uniji zahvalnost na podršci Crnoj Gori u borbi protiv zaraze koronavirusom ističući da su  "evropske vrednosti i solidarnost na delu", dok je crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao da "EU pokazuje da je uz Zapadni Balkan i u teškim vremenima".

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve