Vesti
30.03.2023. 18:48
Beta

Kosovo

Da li će Vjosa Osmani biti smenjena?

OSmani
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Ustavni sud Kosova trebalo bi u narednim danima da odluči o zahtevu za ocenu ustavnosti izbora poslanika Romske inicijative iz Gračanice, što bi, ukoliko zahtev bude prihvaćen, moglo da dovede do smene predsednice Kosova Vjose Osmani jer je taj glas bio presudan za njen izbor.

Zahtev za ocenu ustavnosti podneli su bivši poslanik i predsednik Egipatske liberalne partije Veton Beriša i bivši poslanik Ujedinjene romske partije Aljbert Kinoli koji smatraju da bi i u ovom sazivu bili u foteljama predstavnika svojih zajednica u skupštini "da nije bilo prevara u na izborima 14. februara 2021. godine".

Bivša šefica Centralne izborne komisije Valjdete Daka rekla je za portal gazetaexpress.com da smatra da je svrgavanje predsednice Osmani moguće.

"Mi smo već imali takvu situaciju, ili manje-više sličnu ovoj, slučaj bivšeg premijera Avdulaha Hotija i verujem da bi ova situacija bila veoma slična toj situaciji, a sigurno bi sadašnja predsednica morala da ide na novo glasanje ili bi izgubila predsednički mandat, jer ne bi bila sigurna da li ima glasove koje je dobila kada se glasalo pre dve godine", kazala je Daka.
 

Bivši sudija Ustavnog suda Kadri Krieziu rekao je da bi u slučaju odluke u korist dvojice bivših poslanika Osmani trebalo da podnese ostavku.

"Kada državni organ preuzme zadatak definisan Ustavom, a poslanici koji su glasali nemaju punu legalnost i legitimitet, onda je njihov zadatak privremen. Ako kandidat za poslanika pobedi u konkretnom slučaju, predsednik države mora da podnese ostavku", rekao je Krieziu.

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj ocenio je da mandat predsednika ili Vlade ne može biti ugrožen čak i ako Ustavni sud odluči u korist Beriše i Kinolija.

"Čak i ako Ustavni sud pozitivno odluči po zahtevu poslanika Beriše i Kinolija mandat predsednika republike ili vlade ne može biti ugrožen", napisao je Miftaraj na fejsbuku.
 

Prema njegovim rečima, pozitivna odluka za Kinolija i Berišu bi potencijalno mogla da dodeli mandat poslanika ovom poslednjem, oduzimajući mandat poslaniku iz Romske inicijative.

Miftaraj je naveo da su "prošli rokovi kada je bilo moguće osporiti zakonitost izbora predsednika republike" i dodao da se taj slučaj "ne može porediti sa slučajem vlade".

"To je zato što je u slučaju Hotijeve vlade pokrenut ustavni postupak protiv odluke o izboru vlade. Ocena mandata g. Arifi je bio sekundarni aspekt, da se oceni ustavnost odluke o izboru vlade. U konkretnom slučaju, ustavni postupak nije usmeren na odluku o izboru predsednika, već samo na mandat poslanika, čije poništenje mandata, kako je rečeno, ne može imati posledice na već donete odluke", smatra on.

Prema njegovom mišljenju, takva praksa je ustavljena i ispoštovana u slučaju odluke o oceni ustavnosti izbora Pacolija za predsednika i odluke o izboru Hotijeve vlade.

Rezultati izbora Romske inicijative su predmet spora pred Ustavnim sudom Kosova. Ista je stvorena neposredno pre opštih parlamentarnih izbora 14. februara 2021. godine.

Iznenađenje je bio rezultat kako je ista stranka za nekoliko dana političkog angažmana uspela da dobije više od 4.000 glasova.

Predsednik Egipatske liberalne partije Veton Beriša naveo je da je ta stranka koordinisala aktivnosti sa Srpskom listom da dobije više glasova u naseljima sa srpskom većinom.

Prema njegovim rečima, ta stranka dobila glasove na biračkim mestima na kojima je Srpska lista ranije dobijala najviše glasova.

"Aludiramo i povezujemo to sa Srpskom listom. To je dosta dobro usaglašeno sa Srpskom listom. Primera radi, samo u Gračanici, Srpska lista je imala oko 8.233 glasa, dok na ovim izborima imala 4.031 glasa, upola manje. Od tih glasova manje Romska inicijativa je dobila 1.620 glasova", rekao je Beriša.
 

Prema zvaničnoj statistici, u Gračanici živi 745 Roma, ali je tamošnja Romska inicijativa uspela da dobije 1.620 glasova.

"U normalnim uslovima, ova inicijativa, kada bi dobila sve glasove Roma, dobila bi najviše oko 300 glasova", rekao je Beriša, navodeći da je oko 70 odsto Roma mlađe od 18 godina, bez prava glasa.

Šefica inicijative "Ujedinjena zajednica" Adrijana Hodžik izabrana je za poslanika na izborima 2021. godine, pre nego što joj je odlukom Vrhovnog suda oduzet mandat, uz obrazloženje da je dobila glasove koji nisu u skladu sa brojem birača bosanske zajednice i optužena je i za saradnju sa Srpskom listom.

"Iz dokaza u spisima predmeta, odnosno iz istrage Veća, dokazano je da se broj glasova koje je osvojio politički subjekt Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić ne poklapa sa brojem birača zajednice za kojima se, kao predstavnik, takmičila na vanrednim izborima za Skupštinu Kosova, održanim 14. februara 2021. godine, u pojedinim opštinama", navodi se u odluci.
 

PZAP je doneo odluku da poništi deo glasova stranci Hodžićeve u Zvečanu, Leposaviću i Severnoj Mitrovici, a njeno mesto u Skupštini zauzela je Duda Balje iz Socijaldemokratske unije (SDU).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kurti i Osmani su licemeri i prevaranti"
Aljbin Kurti

Bivši premijer Kosova

14.12.2022. 12:13

"Kurti i Osmani su licemeri i prevaranti"

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti uporedio je ponašanje kosovskih zvaničnika povodom aktuelne krize na severu Kosova sa vremenom kada je septembra 2020. u Vašingtonu potpisao sporazum sa Srbijom, a premijera Aljbina Kurtija i predsednicu Vjosu Osmani nazvao je "licemerima i prevarantima".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve