Vesti
05.01.2022. 18:55
Tanjug

Predsedništvo BiH

Dodik: "Sankcije je izlobiralo nekoliko američkih službenika"

Amerika, SAD
Izvor: Shutterstock

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne zna kako bi komentarisao toliko besmislenu odluku SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u, a da zvuči suvislo.

"Možda je prvo što pada u oči vreme kada se ova odluka saopštava, dakle u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Istorijski smo kao narod napadani baš na velike praznike i znam da oni koji stoje iza ove odluke to znaju", rekao je Dodik i istakao da drugo što mu pada na pamet je da su SAD, koje se diče ljudskim pravima i slobodom medija sankcionisala upravo medij.

Ako to, ističe, "nije napad na slobodu izražavanja i na slobodnu reč, ne zmam onda šta je".

Dodik je, upitan da komentariše odluku SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u zbog aktivnosti i pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH, za Srnu izjavio da je treće što mu pada na pamet to da je opet kažnjen, a da ne zna zbog čega.

"Prvi put su rekli da kršim Dejtom, bez navođenja čime sam prekršio Dejtonski mirovni sporazum. Sada mi se, kako čujem, na teret stavlja i korupcija a da se protiv mene ni u BuH niti bilo gde u svetu ne vodi krivični postupak za korupciju", podsetio je Dodik.

Srpski član Predsedništva naglasio je da ničim nije doveo u pitanje ustavni poredak u BiH niti njenu stabilnost, te da ostaje nejasno šta su kreatori ovih sankcija imali na umu kada su odlučili da ga opet kazne.

"Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika koji ne dele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. Ako misle da će me ovako disciplinovati grdno se varaju. Tek sada dobijam novi motiv da se borim za prava koja nam se otimaju 26 godina", rekao je.

Istakao je i da je odluka SAD da ga opet sankcionišu došla uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpske što, takođe, treba da, kako kaže, primetim i trebalo bi, tako oni misle, da me pokoleba u borbi za prava Republike Srpske.

"Bojim se da je sve što su uradili malo da bi me zaustavili, jer ja nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom tako će biti", poručio je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izetbegović: "Dodikova politika se može zaustaviti samo sankcijama"
Bakir Izetbegović, 23. 12. 2021.

Lider SDA

23.12.2021. 12:51

Izetbegović: "Dodikova politika se može zaustaviti samo sankcijama"

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da BiH nije u fokusu međunarodne zajednice, jer ima niz drugih i mnogo opasnijih žarišta, i izrazio nadu da to neće biti slučaj ni u budućnosti i da neće morati da dođe u situaciju da interveniše u BiH.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve