Vesti
12.03.2020. 18:30
Tanjug

"DRŽAVA SPREMNA ZA KORONAVIRUS" Mali: Imamo dovoljno novca za plate i penzije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar Siniša Mali istakao je, povodom situacije u vezi sa koronavirusom, da je država stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija.

Mali je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, saopštio da danas na računu budžeta ima 168,2 milijarde dinara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"Nemamo toliko novca inače, ali uvek smo poslednjih nedelja imali između 160 i 170 milijarda dinara na računu. Mi smo apsolutno likvidni, stabilni imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije", objasnio je on.

Mali je rekao da će nastojati u nedeljama i mesecima koji predstoje održati likvidnost na većem nivou radi sigurnosti i eventualija koje mogu da se dese.

Najvažnije vesti o koronavirusu:

NOVI BILANS U SRBIJI: Zaraženo 19 osoba, zatvaraju se granični prelazi

MERE ZA BEOGRAD: Odlučeno da li se zatvaraju škole i vrtići

"Sigurno je da u naredna dva meseca imamo dovoljno novca da pokrijemo sve rashode", podvukao je on.

Mali je rekao da nije slučajno što država ima toliko novca na računu i da je to dokaz opravdanosti ekonomskih mera i politike od 2014., koja je bila usmerena na štednji.

"Nije slučajno što imamo toliko novca i što možemo da reagujemo sa stimulativnim merama u visini od preko 200 miliona evra u ovom trenutku", dodao je on ističući da je potpuno sigurna i stablna situacija u javnim finansijama.

"Kao da smo se spremali za ovakvu krizu. To je dokaz koliko vodimo odgovornu politiku", kazao je Mali.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Emilio Morenatti

On je naglasio da postoji potpuna koordinacija svih državnih institucija i ustanova kada su u pitanju mere ekonomske politike i situacije u privredi. Ocenio je veoma važnim što je NBS izašla sa paketom stimulativnih mera, koje će dodatno podići likvidnost, smanjiti trošak kapitala i troškove.

Mali je naveo da je za kapitalne investicije planirano da se iz budžeta za ovu godinu izdvoji više od 260 milijardi dinara, a sa dodatnih 24 milijarde dinara koje je Vlada Srbije odvojila kako bi se prevenirali negativni efekti koronavirusa na ekonomiju i privredu zemlje, ta cifra će premašiti 285 milijardi dinara.

Vlada Srbije donela je mere kako bi prevenirala negativne efekte koronavirusa na ekonomiju i privredu, pa je, uz odluku NBS da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, odlučila da uloži dodatnih 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, rečeno je na konferenciji za novinare.

"Mi ćemo sa ovim ulaganjima ići na višše od 285 milijardi kapitalnog budžeta, dakle samo ono što ide iz budžeta Republike Srbije", rekao je ministar finansija Siniša Mali, odgovarajući na pitanja novinara.

U narednih mesec dana, prema njegovim rečima, biće nađeni načini da se isplati najmanje 4.000 dinara penzionerima, kao jednokratna pomoć iz budžeta, dodatna pomoć u ovim teškim trenucima.

Rekao je da Srbija iz dana u dan prati situaciju, kao i šta rade druge zemlje. Naglasio je da je nesumnjivo da se globalna ekonomija usporava, da pojedine zemlje, koji su naši veliki ekonomski partneri, kao Italija, imaju probleme.

"Verovatno će biti i kod nas problemi, ali odgovoran način preduzimanju mera na vreme je najbolji način kako se nositi sa krizom", podvukao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve