Vesti
04.12.2023. 19:15
R.E.

Nova generacija ”pande“

Elektrošok za Kragujevac

fiat, fijat, kragujevac
Izvor: Shutterstock

Ono što je pre dve i po godine samo najavljivano kao mogući spas za “Fijatovu“ fabriku u Kragujevcu, uskoro bi trebalo da postane stvarnost.

U srcu Šumadije ubuduće će proizvoditi novu generaciju električnih vozila, saopštila je grupacija “Stelantis“. Radnici “Fijatove“ fabrike već su završili obuku, a prva vozila izaći će sledeće godine. Najjednostavnija nova “panda hibrid“ trebalo bi da košta oko 15.000, a električna oko 20.000 evra.

Nova generacija ”pande“,  popularnog malog gradskog automobila, dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad. Budući “Fijatov“ krosover B klase biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko četiri metra igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži istaknuto mesto na svetskom tržištu malih gradskih automobila.

“Želimo da se pozicioniramo, da svakom omogućimo malo jeftino i efikasno električno vozilo. Novo vozilo zvaće se ‘pandlina’, a prodavaće se na svim kontinentima i sa bezbroj personilizacija za određena tržišta“, najavljuje Karlos Tavareš, direktor grupacije “Stelantis“.

Nova “panda“ će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku. “Stelantisova

“ fabrika u Kragujevcu, gde se do prošle godine proizvodio “fijat 500 L“, praviće novi model od 2024. godine.

“Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a veći deo automobila već su osvojili radnici iz Kragujevca koji su bili na obuci. Tako da 2024. izlaze prve ‘pande’ iz fabrike u Šumadiji“, ističe Tavareš.

Očekuje se da zahvaljujući povoljnim cenama nova “panda“ postane popularna u regionu. Najjednostavnija hibridna verzija trebalo bi da košta oko 15.000, a električna sa radijusom od 200 kilometara oko 20.000 evra.

“Fijat“ će model “nova panda“, predstaviti 11. jula iduće godine. Biće to prvi lou-kost električni automobil grupe (ispod 20.000 evra). Njegovi glavni takmaci biće kineski automobili i mali električni automobili evropskih proizvođača, pišu italijanski mediji.

“Stara panda“, najprodavaniji automobil u Italiji, ostaje u fabrici “Pomigliano“ u Italiji  najmanje do 2026. godine. Ona je naslednik malog automobila koji je dizajnirao Đorđeto Đuđaro 1980. godine i koji je 2017. doživeo prekretnicu od milion proizvedenih automobila.

Ugovor između Vlade Srbije i predstavnika “Stelantisa“, o finansiranju proizvodnje električnih automobila u “Fijatovoj“ fabrici u Kragujevcu potpisan je 28. aprila 2022. Reč je, kako je tada saopšteno, o investiciji od 190 miliona evra, od čega će država dati 48 miliona.

Dolasku “Stelantisa“ u Srbiju doprinela je, svakako, i činjenica da je ova korporacija pre dve i po godine zbog logističkih problema, ali i zbog sankcija koje su Moskvi uvedene zbog napada na Ukrajinu obustavila proizvodnju u fabrici u Rusiji.

Izvršni direktor kompanije “Stelantis“ Karlos Tavareš tada je izjavio je da je njihov plan da proizvode ne manje od 75 modela električnih vozila. Od toga ne manje od 50 proizvodiće se u Evropi.

“To će učiniti slobodu kretanja još čistijom, i mi svi posvećeni smo našim potomcima. Zato je naš plan da budemo karbonski neutralni − da smanjimo uticaj na životnu sredinu. To je naše obećanje unucima i potomcima“, kazao je tada izvršni direktor “Stelantisa“.

U međuvremenu, znatno je narasla i mreža punjača za električne automobile. U Srbiji je trenutno oko 200, prema podacima sa sajta emobilnost.rs. Pre dve i po godine bilo ih je gotovo sedam puta manje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Radnici Fijata u Kragujevcu započeli protest
Fijat

Zbog odluke menadžmenta

13.05.2022. 13:40

Radnici Fijata u Kragujevcu započeli protest

Radnici Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu započeli su u podne protest zbog odluke menadžmenta da na dve godine "zamrzne" rad zbog pripreme proizvodnje električnog automobila, a radnicima je ponuđen odlazak u inostranstvo, ili otpremnina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve