GRENEL: Cilj Sporazuma je da se granice što više ostave po strani

GRENEL: Cilj Sporazuma je da se granice što više ostave po strani

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Specijani savetnik predsednika SAD Ričard Grenel izjavio je da je cilj sporazuma koji su Beogad i Priština postigli u Vašingtonu da se granice ostave što je više moguće po strani, uz ocenu da će sporazum sa insistiranjem na ekonomiji imati odjeka i na međunarodnom planu.

On je to izjavio za “ACLJ.org“ program čiji su voditelji i autori advokati Dzej i Džordan (Jay i Jordan Seculow) ,a link emisije je postavio na svom tviter nalogu.

Grenel je podsetio na značaj ekonomskog sporazuma – na otvaranje radnih mesta, stvaranje uslova za poslovanje.

Povezane vesti – “VELIKI DAN” Hoti: Prvi korak ka konačnom sporazumu

Podsetio je da je sporazum uključio i priznavanje diploma, otvaranje avio linije Beograd-Priština i razvoj železničkog i drumskog sabraćaja, što će doprineti jačanju trgovinske razmene.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podsetio je i na jezero (Gazivode) na studiju izvodljivosti koju rade SAD kako da se iskoriste energetski potencijali.

Grenel je rekao da su SAD dogovarajući na pitanje o značaju sporazuma na međunarodnom planu, ne samo za Izrael već i za geopolitički mir rekao da su SAD nastojale i da region bude više zapadno orjentisan.

“Postoje dva, odnosno tri aspekta sporazuma – prvi Hezbolah je označen kao teroristička organizacija, drugi obe strane su se dogovorile o diversifikaciji energetskog snabdevanja i produbljivanju odnosa sa Izraelom”, kazao je on.

Za Srbiju gde 100 procenata enegije dolazi iz Rusije to znači okretanje ka drugim izvorima snabdevanja, obe strane su se dogovorile da diversifikuju izvor snabdevanja, rekao je Grenel.

EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Po rečima specijalnog savetnika predsednika SAD Donalda Trampa sporazum će produbiti veze sa Izraelom, Srbija će premestiti ambasadu do jula u Jerusalim, Kosovo i Izrael će se međusobno priznati, što će pojačati njihove međusobne odonose.

Povezane vesti – “I dalje velike razlike, ali sporazum je veliki korak”

“To sve pomera region ka zapadu i okreće od Rusije i Kine. To je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa”, smatra Grenel.

Na pitanje da prokomentariše to što je i BiH razmišlja da ambasadu pomeri u Jerusalim (rečc je o predlogu srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika) i da li je reč o udaljavanju od Rusije, Kine, Grenel je naveo da sve to čini SAD bezbednijim.

Sve to čini da Sjedinjene države imaju više saveznika i otvara mogućnost da američke kompanije šire biznis u region, naveo je on.

Džej Skulov, radio i TV voditelj, između ostalog je i Trampov privatni advokat zastupao ga je i u januaru na suđenju pred Senatom. Nejgov sin Džordan takdoje je advokat, politički savetnik, bivši bloger Vašington posta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar