Vesti
30.03.2023. 13:20
Beta

Kosovski ministar

"ZSO može da se formira, ali će propasti"

kosovo
Izvor: Shutterstock

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku izjavio je da je moguće formirati Zajednicu srpskih opština koja se traži u Aneksu implementacije dogovora sa Srbijom, ali da će ona odmah ići na razmatranje pred Ustavni sud, gde će ponovo propasti.

 Čeku je za prištinske medije rekao da šta god da se formira, ako ne prođe test Ustavnog suda, propašće. 

"Ne mislim da već imamo iskristalisani model kako da realizujemo tu obavezu koju imamo, ali to je već deo ovog sporazuma kao jedina odredba za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu", kazao je Čeku. 

Prema njegovim rečima, osnovni principi koje je i kosovski premijer Aljbin Kurti naglasio su Ustav Kosova i mišljenje Ustava o sporazumu iz 2015. 

"Možda se ne pominje ni Ustav ni odluka Ustavnog suda koja kaže da 23 člana nisu u skladu s Ustavom, ali oni su nepremostive realnosti. Ovde može da se napravi nova zajednica, ali ona sutra ipak neće proći test Ustavnog suda", rekao je Čeku, prenosi Kosovo onlajn. 

Dodao je da ni Kurti, ni bilo ko drugi, ne može da "gura" nešto što je u suprotnosti s Ustavom Kosova. 

"Sve što je u suprotnosti s Ustavom Kosova, što pada na njegov monoetnički karakter, krši suština našeg Ustava, ne može da prođe", kazao je Čeku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Status Kosova - pitanje na kom bi pala i veštačka inteligencija
Kosovo

Pitali smo Chat GPT...

29.03.2023. 16:30

Status Kosova - pitanje na kom bi pala i veštačka inteligencija

Prošlo je nekoliko dana od završetka nove runde dijaloga između Beograda i Prištine, a mi i dalje slušamo odjeke sastanka u Ohridu. Proći će, verovatno, još neko vreme pre nego što raščivijamo šta je tačno dogovoreno na famoznom sastanku. Zaključak koji se trenutno nameće jeste da ni Beograd ni Priština nisu preterano zadovoljni, ali ni nezadovoljni, dok je osmeh jedino primetan kod predstavnika Evropske unije koji su uključeni u proces dijaloga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve