Vesti
04.11.2021. 16:32
Tanjug

SANU

I oni su sada srpski akademici: Nikita Mihalkov, Slobodan Šijan, Dejan Mijač...

SANU
Izvor: Shutterstock

Izborna skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) je izabrala nove redovne, dopisne i inostrane članove, među kojima su Dejan Mijač, Slobodan Šijan i Nikita Mihalkov.

Za redovne članove Odeljenja istorijskih nauka SANU izabrani su Miodrag Marković i Slavenko Terzić, a dopisni je Dragan Bogetić.

Redovni član Odeljenja umetnosti postao je Svetislav Božić, a dopisni Mrđan Bajić, Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Slobodan Šijan.

U Odeljenje jezika i književnosti SANU za dopisne članove izabrani su Miodrag Loma i Milivoj Nenin.

U Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke izabrani su kao redovni članovi Vladimir Rakočević i Vladica Cvetković, a dopisnog Igor Dolinka.

Redovni članovi Odeljenja hemijskih i bioloških nauka postali su Miloš Ðuran i Velimir Popsavin, a dopisni Marjan Niketić i Željko Tomanović.

Odeljenje tehničkih nauka SANU za redovne članove dobilo je Slobodana Vukosavića i Velimira Radmilovića, a dopisne Miodraga Mihaljevića, Vladimira Srdića i Vladana Devedžića.

U Odeljenju medicinskih nauka novi redovni članovi SANU su Goran Stanković, Bela Balint i Marko Bumbaširević.

Za nove inostrane članove izabrani su Čašlav Brukner, Slobodan Simonović Natalija Narušicka, Ginter Grincing i Nikita Mihalkov .

Do izborne skupštine SANU je brojala 119, od toga 88 redovnih i 31dopisnog, a u glasanju je danas učestvovalo 104 akademika, od toga 75 redovnih i 29 dopisnih članova.

Predsednik SANU Vladimir S. Kostić je na kraju zasedanja rekao: "O mojoj daljoj ulozi u Akademiji nadam se da ću vas obavestiti u ponedeljak".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrvatski akademici: Srbija može u EU kada prizna naš jezik
Zastava

HAZU

21.10.2021. 23:05

Hrvatski akademici: Srbija može u EU kada prizna naš jezik

Hrvatska akademija nauka i umetnosti (HAZU) predložila je vladi da kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji zatraži da zvanični Beograd, kako navode, "javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU", prenela je Hina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve