Vesti
06.12.2022. 10:17
Beta

Ministar spoljnih poslova

Ivica Dačić o tome zašto je Vučić promenio odluku, Kosovu, Ujedinjenim nacijama...

Ivica Dačić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Kosovo izgubilo veliki broj glasova u Ujedinjenim nacijama i da mogu da računaju na 83 od 193 zemlje članice te međunarodne organizacije.

"Izgubili su glasove upravo zbog toga što je svaka zemlja počela da razmišlja kuda vodi taj separatizam, naročito posle rata u Ukrajini. Odnosno, da li je Kosovo zaista slučaj sam po sebi, ili će to možda nekim 'političkim repom' da udari i njihov prostor", rekao je Dačić za TV Prva.
 

Po njegovim rečima, situacija u UN je značajno drugačija od Evrope, jer je "pod uticajem zapadnih zemalja većina država u Evropi priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova".

Govoreći o tome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić promenio odluku i otputovao na samit EU i Zapadnog Balkana u Tirani, Dačić je rekao da je to "stvar taktike", odnosno procene šta je u ovom trenutku najbolje za Srbiju.

"Naravno da je uvek bolje učestvovati, jer tamo gde vi niste, onda o vama pričaju bez vas. Vi ne učestvujete, a onda neki drugi daju svoju verziju svih tih događanja", rekao je Dačić.
 

Dačić je naveo da Srbija nije zemlja koja može da preti "atomskom bombom ili ekonomskim merama, pa da je se neko plaši", ali da bi trebalo da se plaše kada Srbija ne učestvuje u nečemu.

"Oni ne mogu bez Srbije da reše te probleme, ne treba njima Srbija koja nije deo sistema, njima treba Srbija koja je unutra", ocenio je srpski šef diplomatije.
 

U Tirani bi trebalo da bude potpisana deklaracija koja poziva na poštovanje i primenu svih ranije potpisanih sporazuma, a Dačić kaže da ne veruje da će ta deklaracija "osvestiti" Prištinu, ali da je dobro da neko pominje ranije sporazume.

"To je dobra formulacija, ali moje lično uverenje, a mislim da ga dele i mnogi u Evropi i svetu, da neće biti ništa dokle god je (premijer Kosova Aljbin) Kurti na tom mestu", ocenio je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lideri EU i Zapadnog Balkana na jednom mestu
1

Samit u Tirani

06.12.2022. 10:04

Lideri EU i Zapadnog Balkana na jednom mestu

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana, čije će glavne teme biti zajedničko suočavanje s posledicama rata u Ukrajini, i jačanje bezbednosti i otpornosti na strano mešanje, biće održan u Tirani.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve