Vesti
05.12.2022. 11:23
Beta

Ivica Dačić

"Želju za priznanjem državnosti Priština uvija u oblandu regionalne stabilnosti"

1
Izvor: Beta/AP / Darko Vojinovic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačića ocenio je da su najave Kosova o apliciranju za status kandidata u EU želja za priznanjem državnosti koja je "uvijena u oblandu o regionalnoj stabilnosti".

Dačič je za televizju Hepi, povodom nedavnih najava Prištine da će podneti zahtev za status kandidata u EU sredinom decembra, rekao da "oni stalno pate za nekim reciprocitetom".

Podsetio je da je Srbija međunarodno priznata država, a da se u EU, čijih pet država članica nije priznalo Kosovo, odluke donose konsenzusom.

Rekao je da se ne zna kada će biti na dnevnom redu Saveta Evrope (SE) takođe najavljena aplikacija Kosova za prijem u članstvo u tu organizaciju.

Kazao je i da se odluke SE donose dvotrećinskom većinom, te dodao da je obavestio Island, koji trenutno predsedava SE, da se zvanični Beograd protivi toj nameri Prištine.

"Nećemo da zapalimo sedište SE u znak protesta, ali kao odgovorni ljudi borićemo se protiv toga", rekao je on.
 

Kazao je i da ne veruje da je u intersu čanica SE da se, u sadašnjoj situaciji sa Ukrajinom i Rusjiom, preglasavanjem izjašnjavaju o nekom pitanju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Imamo informaciju da će Kosovo u decembru podneti zahtev za članstvo u EU"
1

Ivica Dačić

06.11.2022. 10:56

"Imamo informaciju da će Kosovo u decembru podneti zahtev za članstvo u EU"

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su vlasti Srbije "dobile od naših prijatelje iz EU" informaciju da će Kosovo u decembru podneti zahtev za prijem u članstvo u Evropskoj uniji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve