Vesti
04.10.2022. 12:51
Beta

Predsednik RS

Izbori u BiH: Orban čestitao Dodiku, Trivić ne priznaje rezultate

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je Miloradu Dodiku (SNSD) na izboru za predsednika Republike Srpske.

Mađarski premijer je u čestitki Dodiku naveo da će "stremiti nastavku odlične političke saradnje".

Orban je jedini od stranih zvaničnika koji je do sada Dodiku čestitao izbornu pobedu.

Milorad Dodik proglasio je pobedu za predsednika RS, koju ne priznaju opozicione stranke, navodeći da je pobednik izbora za predsednika RS njihova kandidatkinja Jelena Trivić.

Opozicija je zahtevala da se poništi glasanje za taj izborni nivo, ocenivši da se u izbornoj noći "desila do sada neviđena izborna krađa".

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavio CIK BIH, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova Dodik je osvojio 268.000 glasova ili više od 48 posto, a Trivić 240.000 ili 43 odsto glasova.

Partija demokratskog progresa (PDP) ne odustaje od tvrdnji da je kandidatkinja opozicije za predsednika Republike Srpske Jelena Trivić pobedila svog protivkandidata Milorada Dodika (SNSD).

Trivić je u utorak saopštila da PDP na desetine biračkih mesta pronalazi dokaze da je ona, kao jedan od dva kandidata između kojih se vodi najveća bitka, dobila ili nula, ili jako mali broj glasova, jedan ili dva, a da su njeni glasovi upisani drugim kandidatima sa liste za predsednika RS.

Objavila je video prilog bijeljinske BN televizije u kojem predsednik biračkog odbora u mestu Krajišnik kod Gradiške, gde je rođena njena majka, javno priznaje da je njene glasove upisao drugom kandidatu, Zoranu Kaliniću iz "Naša priča-RS".

"Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na na glasačkom listiću nalazio iznad Jelene, upisao podatke umesto njoj, a njoj sam upisao tri nule", izjavio je Gutić.

Na novinarsko pitanje da li zna da se radi o krivičnom delu, on je odgovorio da je svestan toga, ali da u dogovoru sa Gradskom izbornom komisijom Gradiška nije menjao podatke, jer su mu rekli "da će se brojanje ponoviti".

"Više od 32.000 nevažećih listića, brojnim neregularnostima u Doboju, Zvorniku i Prijedoru i širom Republike Srpske, uz mnoge neregularnosti, pojavljivanjem 'slepih' ljudi, pokazivača, isterivanja posmatrača sa biračkog mesta, otvaranja vreća tokom noći, menjanja zapisnika... Sve ovo su razlozi zbog kojih neću priznati izborne rezultate za nivo predsednika RS i insistiraćemo kod CIK BIH da se izbori ponove", istakla je Trivić.

Dodala je da pravni tim PDP sve dokumentuje i predaje nadležnim institucijama, naglašavajući da će iskoristiti sva civilizovana i demokratska sredstva da stvari isteraju na čistac, kako bi se ispoštovala narodna volja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve