Vesti
19.02.2022. 07:05
Marko R. Petrović

Niski start

Izborna trka je počela

Srpska napredna stranka 18.2.2022.
Izvor: TANJUG / JADRANKA ILIC

Izborna trka je i zvanično počela. Kampanja, doduše, traje već nekoliko meseci, dok bi neki rekli da je vodeća stranka vladajuće koalicije, Srpska napredna stranka, u kampanji još od trenutka kada su završeni prethodni izbori 2020. godine.

Stoga, možda, i ne čudi što su svega nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora za narodne poslanike naprednjaci Republičkoj izbornoj komisiji predali listu svojih 250 kandidata za narodne deputate, koju je svojim potpisima podržalo 58.000 građana.

A na listi pod nazivom "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, nalaze se mnoga poznata imena – dr Danica Grujičić, koja je i nosilac liste, glumac Lazar Ristovski, košarkaš Marko Kešelj, violinista Jovan Kolundžija, matematičar Stojan Radenović, a treća genetičarka i direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović, operska pevačica Jadranka Jovanović…

Među kandidatima za 250 poslanika republičkog parlamenta, osim naprednjaka, nalaze se i predstavnici SDPS-a Rasima Ljajića, Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića i Partije ujedinjenih penzionera Milana Krkobabića.

U međuvremenu, listu za parlamentarne izbore predao je i Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, koji će inače na predsedničkim izborima, čije se raspisivanje očekuje najverovatnije 2. marta, podržati kandidata SNS-a Aleksandra Vučića.

Uslediće i ostali, SPS sa koalicionim partnerom Jedinstvenom Srbijom i više opozicionih grupacija, od Ujedinjene Srbije (SSP, DS, NS), preko koalicije NADA (DSS, POKS), saveza oko SDSS-a Borisa Tadića, do Dveri i ostalih...

Sledi, dakle, sada već nešto manje od mesec i po dana kampanje za republičke izbore, ali i za lokalne, jer je neposredno pre nego što je Vučić raspustio Narodnu skupštinu, Ivica Dačić, u poslednjim trenucima na funkciji predsednika parlamenta, raspisao lokalne izbore za gradove Bor i Beograd, odnosno opštine Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Od aprila će sve da začini i kampanja predsedničkih kandidata. Do sada najavljeni, ako se izuzme Vučić čija se kandidatura još očekuje, jesu Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović, Boško Obradović, Srđan Škoro, Milica Đurđević...

Sva dosadašnja istraživanja javnog mnjenja prednost na svim nivoima daju garnituri koja je i sada na vlasti, ali uz mogućnost da i opozicija ostvari neki ozbiljniji rezultat, naročito na lokalnom nivou, pre svega u Beogradu.

Sigurno je, doduše, da će u parlamentu definitivno biti stranaka koje neće biti na liniji dosadašnje vladajuće većine. Do sada ih nije bilo, ali isključivo vlastitom krivicom, jer su prethodne izbore bojkotovali.

Ono što će, međutim, možda biti zanimljivije od toga ko će od opozicije uspeti da uđe u parlament, a možda i preuzme neku od lokalnih samouprava, jeste kako će izgledati personalni sastav buduće vlade koju će, prema sadašnjim procenama, ponovo formirati SNS sa svojim partnerima.

Mesecima unazad se, naime, spekuliše kako bi određeni ljudi "leteli“ iz vlade i bez vanrednih izbora. Ovo će, međutim, samo biti elegantniji način da im se vrh stranke zahvali na dosadašnjoj saradnji, a da u isto vreme u prvi plan izbaci neke nove kadrove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li se SPS plaši rezultata izbora?
SPS, Ivica Dačić 4.2.2022.

Zvezda padalica

05.02.2022. 07:05

Da li se SPS plaši rezultata izbora?

U Socijalističkoj partiji Srbije, utisak je, malo ko od njenih visokih funkcionera se obradovao konačnom odlukom predsednika Srpske napredne stranke da ove dve, u vlasti već deset godina, "sestrinske partije“ na parlamentarne i lokalne izbore 3. aprila idu u dve kolone.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve