Vesti
07.09.2021. 14:34
Tanjug

Intervju

Joanikije: "Dobro znam Cetinjane, najmanje je tu bilo njih"

Joanikije, 5. 9. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da je uoči ustoličenja bio u kontaktu sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, ali ne u momentu kada je krenuo helikopterom na Cetinje.

Mitropolit je u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug ispričao da mu je samo javljeno da je helikopter spreman za poletanje, da će sve biti bezbedno i da je manastir zaštićen od demonstranata, koji ometaju čin ustoličenja.

"Pouzdali smo se u Boga i ljude koji savesno rade svoj posao. Bez obzira na to što neki žele da nam ospore pravo slobode vere i Ustav Crne Gore. Nemam reči kakvi su bili premijer i ministri, posebno ministarka odbrane, koji su uz opstrukciju Uprave policije našli rešenje da se sve mirno obavi. Ta opstrukcija nam je pomogla da se potvrdi jedinstvo crkve i naroda", rekao je on.

Upitan da li je bio uplašen dešavanjima, mitropolit je kazao da ne može čovek da ne bude zabrinut, ali da je sledio Božiju volju i da ne povredi nikoga.

"Bio sam mnogo puta u takvim trenucima. To što su naš štitili iz vojske i policije je rezultat svih pritisaka koji su na nas vršeni u proteklih 30 dana. Naše je pravo da obavimo taj čin", rekao je Joanikije.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo bila je volja malog broja izmanipulisanih ljudi i onih koji su, rekao je, zbog povlastica i vlasti to radili.

"Dobro znam Cetinjane, najmanje je tu bilo njih", rekao je crnogorsko-primorski mitropolit.

On je izrazio radost što se sve na kraju dobro završilo ističući da je to bio "dramatičan i radostan događaj".

Govoreći o tome da li se plaši predstojećeg ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog, koji će ga naslediti, mitropolit je rekao da je u toj eparhiji proveo više od 20 godina i da dobro poznaje narod na severu Crne Gore.

"Tamo je narod jasno opredeljen bez obzira koliko Ðukanović ima političke i neke druge moći. Narod je jasno stao uz svoju crkvu i to bi trebalo svakome da bude jasno, da narod ne dozvoljava da se crkva politički zloupotrebljava. Moraće da ostave crkvu na miru da radi svoj posao", rekao je Joanikije.

On je istakao i da je patrijarh srpski Porfirije svojom posetom doneo mir, a da je sa druge strane bio oduševljen kako narod reaguje na poruke iz Jevanđelja.

Joanikije je istakao i da je imao podršku ne samo SPC već i drugih pravoslavnih crkava iz Jerusalima, Albanije, Češke, Poljske, Rusije, Ukrajine i drugih.

Kako je dodao, ne može da bude "božiji pastir" ako ima mržnju u srcu prema neprijateljima i onima koji ga osporavaju navodeći da je "najjača molitva za neprijatelja".

"Mnogo je bolje kada čovek pretrpi i moli se za bližnjeg. Mnogi bi voleli da sam govorio oštre reči, ali moj najveći zadatak je da služim pomirenju. Ne bežim od dijaloga ako ćemo da razmenjujemo dobre misli i volju, ali nisam za to da se svađamo", rekao je mitropolit.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Milo Ðukanović: Ovo je nasilno ustoličenje
Milo Đukanović

Ustoličenje Joanikija

05.09.2021. 12:22

Milo Ðukanović: Ovo je nasilno ustoličenje

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović ocenio je da se na Cetinju dogodila, kako je naveo, "nasilna intronizacija mitropolita" crnogorsko-primorskog i neprimerena upotreba sile "protiv mirno okupljenih građana".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve