Vesti
24.04.2020. 12:47
Tanjug

Ministar finansija Siniša

Ko dobija 100 evra od 15. maja, a ko mora da se prijavi?

tan2020-4-21_1248579_0_small.jpg

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija gledala da se bori za svako radno mesto i da pomogne

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija gledala da se bori za svako radno mesto i da pomogne malim preduzećima kojima je pomoć potrebna.

Ceo svet se suočava sa najvećom ekonomskom krizom ikada, mi smo izašli sa jakim, snažnim i sveoobuhvatnim merama podršci privredi", rekao je on za televiziju Pink.

On je kazao da je Srbija u roku od 12 dana izašla sa merama podrške našoj privredi, i to sa 600,8 milijardi dinara, što je polovina našeg godišnjeg budžeta.

"Samo šest zemalja izašlo je sa takvim velikim merama, samo SAD, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija možda još neka zemlja i Srbija", rekao je on.

[caption id="attachment_277171" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr[/caption]

Prema njegovim rečima, država je zbog ekonomske snage mogla da preuzme teret krize.

"Ne bi bilo šanse za te mere da nismo sproveli i reforme, da imamo snagu da sa 5,1 milijarde evra podržimo našu ekonomiju da prebrodi ovu krizu", rekao je Mali.

On je poručio privrednicima da očekuje od njih da pomoć iskoriste.

"A onda ćemo zajedno, polako, kako se granice budu otvarale, kako se privreda bude kretala da vidimo da li negde možemo još da pomognemo", poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, mere su zajednički donete, uz "jedinstvo i solidarnost" koje je potrebno sada izvući iz sebe.

"Mi se borimo na dva fronta, jedan nam je borba za ekonomiju, a drugi za živote", kazao je on i dodao da Srbija uspeva na oba fronta prevashodno zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mali je rekao da se u SAD i drugim zemljama govori o tome da ekonomija što pre mora da se otvori, te da je potrebno, da atletskim rečnikom rečeno, "uđemo u pucanj".

"Da budemo spremni ovim merama i da u pucanj krenemo i što pre krenemo da trčimo", ocenio je on

Kako je naveo, već strane firme iz Francuske i Nemačke zovu da pitaju kada će privreda početi sa radom u Srbiji zbog firmi koje ovde rade za njih.

Mali je kazao da je mera pomoći građanima dobra, jer će se svakako vratiti u privredu Srbije.

"Mi ćemo sutra na sednici Vlade usvojiti rebalans budžeta koji će uključiti sve ove ekonomske mere i već prve nedelje maja kreće isplata minimalaca. Takođe usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra", rekao je on.

Ministar je dodao da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

On je napomenuo da je Srbija jedina zemlja koja je besplatno vratila svoje građane kad je počela epidemija, što je koštalo na desetine miliona evra i da je delimično zbog toga uništena Er Srbija.

"Nemojte ponovo da neko mora da vas pokupi, jer neće biti besplatno. Već sutra u rebalansu budžeta izdvajamo 2 miljarde dinara za 400.000 novih vaučera građanima Srbije od 5.000 dinara da leto provedu u Srbiji", rekao je on.

……………………………………………………

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve