Vesti
18.04.2022. 14:34
Beta

Episkopi, akademici...

Ko je sve potpisao peticiju protiv uvođenja sankcija Rusiji

Srbija, Rusija
Izvor: Shutterstock

U Beogradu je u ponedeljak predstavljena peticija protiv uvođenja sankcija Rusiji koju je do sada potpisalo više od 200 javnih ličnosti među kojima su akademici Matija Bećković, Kosta Čavoški i Vasilije Krestić, episkopi SPC Irinej i David, reditelj Emir Kusturica i bivši ambasador u Rusiji Slavenko Terzić.

Peticijom se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i "najznačajnijih institucija srpskog naroda" traži da odbace "pritiske i ucene Zapada" i da ne uvode sankcije Rusiji.

Ocenjuje se da srpski i ruski narod vežu "najtešnje veze" i da je "trajno savezništvo" sa tom zemljom danas jedini garant očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno Kosova i Metohije u njenom sastavu kao i očuvanja dejtonske ustavne pozicije Republike Srpske (RS).

Potpisnici peticije izrazili su nadu da će ukrajinski narod "odbaciti" zapadne saveznike koji ih kako se navodi, iz sebičnih interesa guraju u sukob sa "slovenskom braćom".

Dodali su da iza peticije ne stoji "niti jedna politička organizacija" i najavili da će drugi krug potpisnika objaviti na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja.

Po rečima akademika Matije Bećkovića, Srbija sebi ne bi smela da dozvoli "poniženje" u vidu uvođenja sankcija Rusiji.
 

"Ni Hitler nije tražio od Srbije da šalje vojsku na Istočni front, to je i za njegova merila bilo previše, kao neka vrsta incesta. Nijednom malom narodu u naše vreme ne bi palo na pamet da uvodi sankcije Rusiji, to im neko naređuje ne zbog Rusije nego da se zna ko im je gazda", rekao je Bećković.
 

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar ocenio da je da se od Srbije traži da se priključi sankcijama Rusiji "da bi se priklonila zapadnoj interpretaciji krize u Ukrajini".

"Od nas se traži da prihvatimo propagandnu matricu koja je duboko lažna a posredno i da prihvatimo da je zločinačko bombardovanje Savezne republike Jugoslavije 1999. godine bilo nešto sa čim smo se, makar naknadno saglasili. To je suština zahteva koji se postavljaju pred Srbiju i to nikako ne možemo prihvatiti", rekao je Lompar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ima li Srbija jasno definisanu desnicu?
Navijači, protest

Intervju-Despot Kovačević

15.04.2022. 09:10

Ima li Srbija jasno definisanu desnicu?

Označavaju li tek završeni, mada ne konačno, izbori u Srbiji povratak desnice u velikom stilu na srpsku političku scenu?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve