Vesti
01.02.2022. 12:41
Tanjug

Izbori

Ko je sve u trci za gradonačelnika Beograda

Beograd
Izvor: Shutterstock

Petanest dana do raspisivanja lokalnih izbora poznato je da će kandidati za gradonačelnika Beograda biti Aleskandar Šapić (SNS), Vladeta Janković koji je prihvatio da bude kandidat koalicije S SP, PSG, DS i Narodne stranke, kao i Vojislav Mihajlović koalicije NADA, dok se preostala imena još čekaju.

Vladajuća Srpska napredna stranka će 11. februara održati sednicu Predsedništva kada bi trebalo da bude doneta i definitivna odluka o listama za parlamentarne izbore i Beograd.

Šapić je nedavno otkrio da ga predsednik SNS Aleksandar Vučić predložio za kandidata za gradonačelnika Beograda i istakao da mu to predstavlja ogromnu čast i obavezu.
 

"Beograđanima treba na kvalitetan način predstaviti kakvi su naši planovi za razvoj grada, šta je dobro uradeno i šta još možemo da uradimo, i na to je koncentrisan čitav tim ljudi", izjavio je Šapić.
 

Bivši diplomata i profesor Filološkog fakulteta u penziji Vladeta Janković prihvatio je kandidaturu dela opozicije, a već je predstavio i Nacrt plana za Beograd, u slučaju da bude izabran za gradonačelnika.

Janković je rekao da bi u svoj tim zvao arhitektu Dragoljuba Bakića, a najavio je i šta bi radio sa starom zgradom Železničke stanice, gradnjom na Makišu, metroom i Beogradom na vodi.

Do sada je poznato i da će kandidat koalicije NADA, koju čine DS S, POKS i 28 organizacija, za gradonačelnika Beograda biti Vojislav Mihajlović.

Kao razlog za njegovu kandidaturu, koalicija NADA je ukazala da je Mihajlović, kako kažu, u najteže vreme kada je prestonica bila bombradovana od strane NATO-a, održao grad funkcionalnim i bez prekida u razvoju.

"Danas nije ratno vreme, ali postoje brojni izazovi koje treba rešavati u našem glavnom gradu i naša koalicija ima tim koji je u stanju da im odgovori, od ekoloških problema, preko narušavanja kulturnog istorijskog identiteta centra grada, saobraćaja i mnogih drugih", naveli su u toj koaliciji.

Takozvana levo-zelena koalicija, koja je nazvana "Moramo", a čine je Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Otvorena građanska platforma "Akcija" otvorena je za razgovor oko podrške Zdravku Ponošu za predsedničke izbore, ali njihov izbor za Beograd je Dobrica Veselinović.

To je rekao Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, koji je rekao da je upoznao Veselinovićevu ideju i viziju kako treba prestonica da izgleda, te primetio da je za njih kandidat Vladeta Janković "starija i konzervativana osoba".

"Ponosan sam što će, cini mi se, pokret doneti tu odluku", kazao je Lazović.

Pokret "Ne davimo Beograd" za 5. februara zakazao skupštinu kada se očekuje i potvrda lista, i da će Dobrica Veselinovic biti nosilac liste za beogradske izbore i kandidat za gradonačelnika glavnog grada.

Socijalisticka partija Srbije do kraja nedelje trebalo bi da utanači izborne liste za Srbiju i Beograd.

Lider socijalista, Ivica Dačić će, kako je i sam najavio, biti nosilac liste za parlamentarne izbore, a Goran Trivan, član Predsedništva Socijalističke partije Srbije, pojasnio je da ce socijlalisti imati svoje kandidate svuda gde budu išli samostalno.

"To prakticno znači da ćemo imati i svog kandidata za gradonačelnika Beograda. Još nismo odredili ko će to biti, ali radimo na tome. Malo smo zastali u svemu jer se čekala ova najvažnija odluka da li ćemo na izbore na jednoj ili dve izborne liste sa naprednjacima. Sada kada je to razrešeno otvoren je prostor za druge odluke i spunjavanje nimalo lakih procedura”, navodi Trivan.
 

U opozicionim medijima se pojavila spekulacija da bi kandidata za gradonačelnika i nosioca liste za beogradske izbore mogao biti lekar Branimir Nestorović., na šta je reagovao Dačić koji je rekao da uopšte ne zna ni da li Nestorović želi da se bavi politikom, ističuću da želi da se izvini lekaru zbog pominjanja njegovog imena.

"Ja veoma poštujem Nestorovića, on je patriota i ako bilo šta se sa njim razgovara, može da se razgovara samo vezano za interese zemlje i zaštitu javnog zdravlja, narodnog zdravlja i interesa Srbije. Ja želim da se izvinim Nestoroviću što ga uopšte pominju jer oni su to objavili pre nego što smo znali da li cemo ići samostalno ili odvojeno", kazao je Dačić.

Zavetnici će u nedelju imati skupštinu partije i tada će biti poznato više detalja o njihovom nastupu na predstojećim izborima, dok je Pokret Dveri zvanično predstavio Boška Obradovića kao predsedničkog kandidata na izborima 3. aprila, ali do sada nije poznato ko će biti njihov nosilac liste za Beograd.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vladeta Janković kandidat za gradonačelnika Beograda?
Vladeta Janković, 28. 1. 2022.

Prvi na listi opozicije

28.01.2022. 12:11

Vladeta Janković kandidat za gradonačelnika Beograda?

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je povodom informacije koja se pojavila u medijima da će profesor Vladeta Janković, diplomata i jedan od osnivača prvobitne DSS, biti kandidat opozicije za gradonačelnika Beograda, da ne bi spekulisao o bilo kojim individualnim rešenjima za izborni proces.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve