Vesti
20.04.2020. 19:03
Tanjug/R. E.

Ko od sutra može na posao?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnjoj sednici Vlade Srbije donete su odluke u vezi sa ublažavanjem mera. Građani stariji od 65 godina utorkom, petkom i nedeljkom mogu da napuštaju svoje domove, u periodu od 18 časova do 1 sat posle ponoći, i to u krugu od 600 metara, naveo je Zoran Gojković.

Rad i dalje nije dozvoljen za delatnosti koje podrazumevaju bliske fizičke kontakte.

To znači da je dozvoljen rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Povezane vesti - Novi slučajevi koronavirusa u Srbiji

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja koronavirusa, kako je ranije i najavljeno.

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sutra, 21. aprila. Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju, prenose mediji.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Školska deca i deca u vrtićima ostaju kod kuće

"Svi smo najviše zabrinti za najmlađe, i osim starijih sugrađana naravno da vodimo računa i o najmlađima. Krizni štab analizira situaciju i od svega toga će zavisiti dalje ublažavanje mera. Još uvek je ta mera prerana. I školska deca i deca u vrtićima ostaju kod kuće", kaže Zoran Gojković.

Odlučeno je da se sutra krene sa olakšavanjem mera, ali građani prema njegovim rečima, moraju da razumeju da ako se bude iskazalo nepoštovanje ili se bude ušlo u problem ponovo će morati da se donesu drastičnije odluke.

Najveći problem od početka epidemije bila je šesta nedelja, i tada se očekivao najveći broj inficiranih, a nakon toga je predviđeno da će doći do pada broja obolelih. Veliki broj novinara u redakcijama je bilo pozitivno na koronavirus, pa je to bio razlog zašto je novinarima onemogućeno da prisustvuju konferencijama, ali od sutra će na otvorenom prostoru mediji moći da prisustvuju, uz pridržavanje mera, dodao je Gojković.

"Što se tiče zatvorenog prostora, mi ćemo izaći u susret svima, ali će morati da se ograniči broj novinara. Plan je da radi zaštite svih konferencija za novinare bude u prisustvu prvo novinara televizija i novinskih agencija, a sutradan u prisustvu štampanih medija i novinara internet portala", objasnio je.

Prema njegovim rečima važno je reći da već pet dana više pacijenata napušta bolnicu, nego što dolazi novih pacijenata.

Zabrana kretanja tokom sledećeg vikenda zavisiće od situacije narednih dana.

"Videćemo kako će se odvijati siutacija od sutra i u zavisnosti od toga donećemo određene mere i za vikend i za sledeći period", objašnjava Gojković.

…………………………………………………….

Pomoć starijim građanima je od ogromne važnosti. Evo gde možete da se prijavite za volontiranje?

Važni brojevi telefona za sve informacije o koronavirusu

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve