Vesti
14.02.2022. 10:35
Tanjug

Apel

Koliko je Srba u Ukrajini i šta im se savetuje

ukrajina
Izvor: Shutterstock

Oko 300 državljana Srbije nalazi se trenutno u Ukrajini, od čega u Kijevu oko 100, a neki su već napustili tu zemlju, kaže ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović.

Jovanović za Tanjug kaže da je Ambasada u Kijevu odmah prenela preporuku Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

"Mi smo u roku od pet minuta to postavili na sajt ambasade, a u jutarnjim satima smo sve građane sa kojima smo bili u kontaktu ili koje znamo lično, obavestili mejlom ili porukom o stanju i situaciji. Različite su situacije, neki ovde su u mešovitim brakova, neko ovde ima porodice... Svako donosi odluku na osnovu svoje situacije", rekao je Jovanović.

Prema informacijama Ambasade, neki građani Srbije su i pre neko što je ta preporuka stigla, napustili Ukrajinu i sa decom otišli u Srbiju.

 

Kada je reč o aviosaobraćaju u toj zemlji u kojoj već nedeljama ne prestaju napetosti, Jovanović kaže da su od nedelje praktično britanske osiguravajuće kompanije stavile zabranu za osiguranje vazduhoplova koji lete u Ukrajinu, što samim tim zbnači da veliki broj aviona ne može da leti bez osiguranja.

Navodi i primer jednog aviona "Skaj apa" (Sky up), ukrajinske nisko-budžetne aviokompanije, čiji je vlasnik Irac, koji je zbranio da taj njegov avion sleti u Kijev, pa je morao da sleti u Kišinjev, glavni grad Moldavije, odakle su putnici prebačeni u Kijev.

"Ne znamo šta će biti dalje, imamo informaciju da je ukrajinska vlada donela odluku da izdvoji finansijska sredstva kako bi obezbila osiguranje vazduhoplova, kako ne bi prestao aviosaobraćaj", rekao je Jovanović.
 

 Kada je reč o navodima ukrajinskih medija, da jedna od najvećih avio-kompanija u Ukrajini "seli" avione u inostranstvo, na zahtev vlasnika tih aviona, među kojima i dva u Beograd, ambasador ukazuje da se situacija u zemlji menja iz časa u čas i da se čuju različite informacije, od kojih su neke i kontradiktorne.

"Ne možemo to ni da demantujemo, ni da potvrdimo. Videćemo dalje kako će se razvijati stvari", rekao je Jovanović.

"Mi očekujemo sve najboje, ali treba biti realan i oprezan. Bez ikakve panike, ali ne treba se ponašati neodgovorno", dodao je Jovanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajina bi mogla da odustane od NATO-a kako bi sprečila rat
Ukrajina i NATO

Jedino rešenje?

14.02.2022. 09:27

Ukrajina bi mogla da odustane od NATO-a kako bi sprečila rat

Ukrajina bi mogla da odustane od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom, javlja BBC citirajući reči ukrajinskog ambasadora u Britaniji Vadima Pristajkoa.
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve