Vesti
20.04.2022. 07:10
Marko R. Petrović

Evropska rampa

Kome "Otvoreni Balkan“ nije u interesu

Otvoreni Balkan 19.4.2022.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Inicijativa "Otvoreni Balkan“ je, izgleda, na još jednom ispitu.

Utisak je, naime, kao da ponovo jačaju pritisci čiji je osnovni cilj urušavanje ove inicijative koju su, prvo pod imenom "Mali Šengen“, pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, ali sa željom da joj se pridruže i ostale balkanske države koje još nisu u EU – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, ali i teritorija Kosova.

Neslaganja sa ovom inicijativom bilo je i ranije, naročito iz pojedinih zemalja Evropske unije. Koji su razlozi, može samo da se pretpostavi, a jedan bi mogao da bude i taj što kroz ovu inicijativu Srbija jača svoju poziciju u regionu.

Jedna od tih zemalja koje nisu baš oduševljene idejom "Otvorenog Balkana“ jeste i Nemačka, koja forsira inicijativu Berlinskog procesa. To je diplomatska inicijativa koju je pokrenula Angela Merkel 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regije.

Njen naslednik na čelu nemačke vlade Olaf Šolc, međutim, prilikom susreta sa albanskim predsednikom Edijem Ramom u Berlinu, ponavljajući kako je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju veoma važna, a njena realizacija jedan od najvećih zadataka Unije, nije propustio priliku da ne pomene da sve države Zapadnog Balkana imaju koristi od regionalne saradnje, te da će oživeti Berlinski proces.

"Ona (regionalna saradnja) jača privredu, unapređuje dobrosusedske odnose i ubrzava približavanje Evropskoj uniji. Berlinski proces je od 2014. godine pokazao koliki se potencijal nalazi u sveobuhvatnoj saradnji šest država Zapadnog Balkana. Želim da oživim Berlinski proces. Sada je važan napredak u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta. Uspostavljanje i garancija osnovnih sloboda: slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala važan je za ceo region. Lično ću se angažovati sa svojom vladom“, rekao je Šolc.

Sa važnošću Berlinskog procesa složio se i Rama, ukazavši da mu je danas više nego ikad potreban podsticaj zbog usporavanja, ali je potom dodao: "Informisao sam kancelara o inicijativi ’Otvoreni Balkan’, koja nije ništa više nego pokušaj implementacije Berlinskog procesa, ovladavanjem njime na dnevnom nivou. I sasvim sigurno njegova revitalizacija je najvažnija stvar koja poziva i pozdravlja sve zemlje u naporima da na Balkanu ožive četiri slobode EU. Slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala je prava stvar koja garantuje mir, garantuje saradnju i garantuje budućnost.“

Interesantno, ali nedavno je i Vjosa Osmani, predsednica Kosova, kritikovala Ramu zbog podrške inicijativi "Otvoreni Balkan“ i zbog saradnje sa Aleksandrom Vučićem na tom projektu.

Sa druge strane Atlantika, iz Sjedinjenih Američkih Država je, do sada, uvek stizala podrška inicijativi "Otvoreni Balkan“. Možda je i to jedan od razloga što Evropljani gledaju s nepoverenjem na nju, jer u njoj možda vide još veće jačanje američkog uticaja na Balkanu, a koji Brisel želi da pretvori u svoj "zabran“.

Tako je nedavno Gabrijel Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, na saslušanju u američkom Senatu izjavio da je "Otvoreni Balkan“ treći stub američke strategije za Balkan.

Upitan od strane senatora da pojasni strategiju SAD za Balkan, rekao je da ona počiva na tri stuba: prvi su EU integracije, drugi NATO za one koji su se kvalifikovali, kao i za one koji su poput Srbije, koji su za sada neutralni, ali povećavaju angažman sa NATO-om, a treći regionalne integracije zbog čega podržavaju inicijativu "Open Balkan“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić s Eskobarom i Lajčakom o stabilnosti regiona
VUCIC EKSOBAR LAJCAK

Turneja

02.02.2022. 23:07

Vučić s Eskobarom i Lajčakom o stabilnosti regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve