Vesti
12.03.2020. 20:15
M. P.

KORONAVIRUS U REGIONU: Broj obolelih raste, Crna Gora jedini izuzetak

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novi koronavirus, COVID-19 ne prestaje da bude glavna svetska tema i za to postoje opravdani razlozi... Prema poslednjim podacima koji dolaze od Svetske zdravstvene organizacije, zaraženo je više od 126.000 ljudi, dok je više od 4.200 ljudi preminulo... Virus je "progutao" svet i trenutno je prisutan u 122 zemlje.

Situacija se u svetu menja iz sata u sat, pa tako i u našoj zemlji gde je do sada zabeleženo 19 slučajeva zaraze koronavirusom. Od jutros su iz Srbije ka Hrvatskoj zatvorena tri, a iz BiH, odnosno Republike Srpske ka Srbiji više graničnih prelaza... U nastavku teksta možete pročitati kakva je situacija u regionu, ko je najugroženiji, ali i kako se države kojima je Srbija okružena bore sa novim koronavirusom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Hrvatska 

Poslednje informacije koje dolaze i Hrvatske govore da je u toj državi za sada zabeleženo ukupno 24 slučajeva zaraze od koronavirusa.

Vili Beroš, Ministar zdravlja te zemlje, rekao je da je petoro novoobolelih bilo u kontaktu sa ranije oblelima iz Rijeke, i da su slučajevi registrovani u toku noći. Beroš je takođe naveo da su novooboleli pod nadzorom i da imaju vrlo blage simptome.

Beroš je na konferenciji za štampu istakao da situacija u regionu nije nije dobra i da je Hrvatska preduzela sve mere zaštite.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Severna Makedonija

U Severnoj Makedoniji koronavirusom je zaraženo sedmoro ljudi, nakon što je virus Covid-19 juče registrovan kod direktorke skopske Klinike za kožne bolesti Nina Caca Biljanovska, prenosi a1 on. Iz tih razloga u kućnoj izolaciji su 64 zdrastvenih radnika iz Klinike za kožne bolesti.

Kako je najavljeno, ta klinika će biti zatvorena 14 dana, a direktorka će biti suspendovana jer se nije prijavila zdrastvenim službama po povratku iz Italije.

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče najavio je da će biti preuzeti najstrožije sankcije ukoliko se građani ne pridržavaju vladinim preporukama za neodržavanje masovnih skupova, samoizolacija nakon dolaska iz rizičnih regiona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Da li će koronavirus odložiti izbore u Severnoj Makedoniji?

Pojedini makedonski mediji ocenjuju da je neizvesno kako će se mere za sprečavanje širenja koronavirusa u Severnoj Makedoniji odraziti na održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji, koji su zakazani za 12 april.

Najvažnije vesti o koronavirusu:

NOVI BILANS U SRBIJI: Zaraženo 19 osoba, zatvaraju se granični prelazi

MERE ZA BEOGRAD: Odlučeno da li se zatvaraju škole i vrtići

Makedonski portal Plusinfo navodi da je za sutra zakazan sastanak makedonskog premijera Olivera Spasovskog i lidera najvećih političkih stranaka, na kojem se očekuju dalji koraci.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Petr David Josek

Crna Gora

Crna Gora je jedina zemlja u regionu u kojoj nije zabeležen nijedan slučaj zaraze od koronavirusa.

Međutim, i pored toga doneta je odluka da kruzeri do daljeg neće moći da ulaze u Crnu Goru. Kako prenosi podgorički portal CdM, ta odluka je doneta preventivno kako bi se sprečilo da se Covid-19 donese u Crnu Goru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Albanija

U ALbaniji je prema poslednjim podacima zaraženo 12 osoba, a prijavljen je i prvi smrtni slučaj.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja te zemlje reč je o 73-godišnjoj pacijentkinji koja je preminula usled ozbiljnih implikacija. Kako prenosi agencija ATA ona se pre desetak dana vratila iz Italije, gde je bila u poseti sinu.

Inače, Albansko Ministarstvo zdravlja juče je usvojilo novu odluku kojom se predviđa zatvaranje noćnih klubova, dečijih zabavnih objekata, sportskih centara, bazena, internet klubova, kulturnih centara, pabova i disko klubova sve do 3. aprila.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Kin Cheung, File

Bosna i Hercegovina

Minsitar zdravlja BiH Alen Šeranić saopštio je da je u ovoj državi zabeleženo četiri nova slučaja zaraze, što znači da je ukupan broj obolelih od koronavirusa porastao na 12.

"Kada su u pitanju nova 4 slučaja, riječ je o muškarcu i ženi koji su svoj odmor proveli na skijanju  u Austriji, a koji su ranije bili u kontatktu sa osobom kojoj je u Hrvatskoj potvrđen korona virus."

Slovenija

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji porastao je na 82, a odlazeći premijer Marjan Šarec najavio je da će biti proglašena epidemija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Kako prenosi STA, broj zaraženih u toj zemlji od juče do jutros u devet sati ujutru porastao je za 25.

Šarec je rekao da iako druge zemlje još uvek nisu proglasile epidemiju, da je Slovenija odlučila da to učini kako bi bolje koordinisala akcije službi za zaštitu civila i drugih i dodao da je će sve obrazovne institucije u Sloveniji biće zatvorene u ponedeljak.

Rumunija

Najviše obolelih od Covid-19, makar kada je u pitnaju Region, zabeleženo je u Rumuniji u kojoj je registrovano 42 slučaja.

Kako je saopšteno 52 osobe se nalaze u bolničkoj izolaciji, a 11.235 u kućnoj izolaciji ali pod nadzorom lekara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Fernando Llano

Bugarska

Poslednji podaci, koji se mogu pronaći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, pokazuju da je Bugarskoj do sada zabeleženo sedam slučajeva zaraze koronavirusa. Žrtava za sada nema.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Cheng Min/Xinhua via AP

Mađarska

U Mađarskoj je do sada registrovano 13 obolelih od novog tipa korona virusa i za sada nema žrtava.

Takođe, Mađarska vlada donela je juče odluku o uvođenju mera za suzbijanje širenja koronavirusa, koje predviđaju zabranu ulaska putnika iz određenih zemalja, kao i vraćanje kontrole na granici prema drugim zemljama članice Šengena.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve