Vesti
18.11.2023. 17:10
Mihailo Paunović

Kosovo

Još jedno opipavanje pulsa

1
Izvor: EPA / ARBEN LLAPASHTICA

Curenje raznih verzija dokumenata i sporazuma koji imaju veze sa Kosovom postalo je redovna praksa Evropske unije u poslednjih nekoliko godina.

Ista sudbina, (ne)očekivano, zadesila je i izbalansirani predlog za Zajednicu srpskih opština koja je poslednjih nedelja glavna tema kada se govori o odnosima Beograda i Prištine.

Famozni nacrt, za koji se pretpostavlja da je predlog Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, ugledao je svetlost dana nakon što ga je objavio bivši šef kosovske informativne agencije Burim Ramadani.

“Pročitao sam i ponovo više puta pročitao Nacrt evropskog statuta Udruženja, i englesku verziju i verziju na albanskom jeziku, što je nezvanični prevod. Ne znam da li je ova verzija konačno prihvaćena na Kosovu. Međutim, da li će ovaj dokument moći da se promeni – teško je reći, ali ono što verujem jeste da Kosovo mora da dobije nešto ozbiljno veliko kao preduslov za primenu ovog dokumenta. Zato što je ovaj Nacrt statuta veoma širok i dubok“, naglasio je Ramadani nakon objavljivanja verzije ovog dokumenta na albanskom i engleskom jeziku.
 

Prema Nacrtu statuta koji je objavio Ramadani udruženje se zove – Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, sedište Udruženja će biti u Severnoj Mitrovici, osim ako opštine članice drugačije odluče. Nacrt ima 45. članova i podeljen je u sedam poglavlja. Takođe, navodi se da Udruženje, osnovano ovim statutom, pruža samoupravni okvir za zajednicu kosovskih Srba u okviru postojećeg opštinskog nivoa lokalne samouprave i neće dobiti dodatna izvršna ovlašćenja u odnosu na svoje članice.

U nastavku prenosimo neke od važnijih tačaka:

Udruženje će kreirati sopstvene zvanične simbole koji se mogu sastojati od zastave i grba; U skladu sa važećim zakonom, Udruženje ima pravo da, u okviru nadležnosti svojih članova, sarađuje sa opštinama i institucijama, uključujući i državne organe u Srbiji; Takva saradnja može imati oblik pružanja finansijske i tehničke pomoći od strane srpskih institucija, uključujući opremu, u sprovođenju opštinskih ovlašćenja; Donacije dobara i opreme iz Srbije biće oslobođene svih poreza ili dažbina, u skladu sa važećim zakonima; Sva finansijska ili druga podrška koju dobije Udruženje biće podvrgnuta nadzoru i reviziji centralnih organa kako je definisano ovim statutom i zakonom na snazi; Udruženje će upravljati obrazovnim i zdravstvenim ustanovama koje direktno finansira Srbija, u skladu sa posebnim procedurama definisanim ovim statutom i u skladu sa važećim zakonodavstvom; Udruženje će se sastojati od sledećih organa: a) Skupština b) predsednik i potpredsednik v) Odbor d) Savetodavno veće d) Administracija f) Kancelarija za žalbe; Skupština je najviši organ Udruženja.

Praksa nas je naučila da tajni dokumenti ne postaju tek tako javni. Najčešći razlog zbog kog dolazi do “curenja“ poverljivih dokumenata, ukoliko oni uopšte postoje, jeste opipavanje pulsa javnosti. Ono što smo na osnovu ovog probnog balona mogli da zaključimo jeste da je kosovska politička scena, očekivano, podeljena. Na osnovu izjava Aljbina Kurtija možemo reći da sve ide ka tome da Kurti konačno prihvati neizbežno, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština i da priprema javnost na tu odluku, ističući da je nacrt statuta koji su predložili međunarodni izaslanici mnogo napredniji od onih iz 2013. i 2015. godine. Kao neko ko je striktno protiv reči zajednica i svega što bi ona trebalo da predstavlja, dobio je kompromisno rešenje u reči “udruženje“. Kada je reč o kosovskoj opoziciji, očekivano, usledili su napadi na lidera Samoopredeljenja. Prva u redu bila je potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku koja je ocenila je da su “smešni“ pokušaji kosovskog premijera Aljbina Kurtija da opravda prihvatanje Zajednice srpskih opština.

“Ovi premijerovi napori da opravda prihvatanje Zajednice su smešni. Premijeru, ni 2013. ni 2015. godine nije postojao statut za Zajednicu. Ti si doneo statut“, navela je Čitaku.
 

S druge strane, politički vrh Srbije mudro ćuti i vaga. Ćutanje je donekle opravdano činjenicom da je za 16. novembar zakazana nova runda pregovora u Briselu tokom koje će se govoriti baš o Zajednici srpskih opština.

“Naša strana vrlo pripremljeno ide, sa posebnim timom eksperata, gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština“, rekao je ranije Petković.
 

Kao što smo ranije pisali, izbalansirani predlog ZSO deo je najnovije diplomatske ofanzive Evropske unije kojom ona želi da pokrene sprovođenje Ohridskog sporazuma sa mrtve tačke. Ono što u ovom trenutku može da predstavlja najveći problem jeste što Kurti, bez obzira na jačinu pritiska kojim će biti izložen, neće pristati da blanko potpiše formiranje ZSO, odnosno bez garancija da zauzvrat neće dobiti nešto veliko.

Zbog toga će u narednom periodu autoritet Evropske unije biti na dodatnom testu jer je krajnje vreme da Kosovo ispuni ono na šta se obavezalo još pre 10 godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić posle razgovora: "Ne nezavisnosti Kosova i njihovom članstvu u UN"
1

Dugi sastanci u Briselu

26.10.2023. 21:23

Vučić posle razgovora: "Ne nezavisnosti Kosova i njihovom članstvu u UN"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je liderima EU, Nemačke, Francuske i Italije u Briselu rekao da je Beograd spreman da primeni sve dogovore postignute u dijalogu sa Prištinom, ali da ne može da pristane na članstvo Kosova u UN i na prihvatanje kosovske nezavisnosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve