Vesti
24.11.2022. 11:13
Beta

Odjeci dogovora

Reakcije iz Prištine: Kritike na račun Kurtija 

bg-pristina.png

Po postizanju dogovora Prištine i Beograda u Briselu o registarskim tablicama, na društvenim mrežama i u prištinskim medijima su se objavljene prve reakcije kosovskih Albanaca, koji uglavnom kritikuju premijera Aljbina Kurtija. 

Politički analitičar Agon Malići je na Facebooku naveo da je spor Kosova i Srbije oko registarskih tablica postao "nepotrebna drama".

"Zarad teatralnosti, narušen je kredibilitet i izgubljeni su poeni koji su se mogli steći poštovanjem prvobitnih američkih saveta. Ipak, dobre vesti i nadajmo se konačnom dogovoru što je pre moguće", napisao je on, prenosi Radio KiM. 

Bivši savetnik Hašima Tačija, Adil Behramaj je sporazum ocenio kao "politički poraz grupe pripravnika, koji nemaju veze sa upravljanjem i pregovorima". 

"Da je ovaj sporazum prihvaćen na vreme i da su znali da pregovaraju, Kosovo bi odmah dobilo viznu liberalizaciju i moglo bi da natera Srbiju da prihvati da automobilima sa RKS tablicama bude dozvoljeno kretanje i u Srbiji. Mesec dana je podsticao tenzije, svadjao nas s pola sveta i na kraju prihvatio ono čemu se protivio. Aljbin Kurti nikada nije imao viziju. Sada mu ostaje samo da sprovede onu Hašima Tačija", napisao je Behramaj, a prenela Ekonomija onlajn. 

Analitičar Škeljzen Gaši je prokomentarisao dogovor postignut u Briselu, uz ocenu da je Kurti "popustio". Gaši je izrazio iznenđjenje koliko su, kako ih naziva, pripadnici "starog režima" bili srećni. 

"Nije vama popustio, pa ne razumem zašto ste vi iz starog režima bili srećni", napisao je Gaši na Facebooku.

Lider Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj je na toj društvenoj mreži naveo da je Kurti stigao "od RKS pravo do KM registarskih oznaka". 

"Potpisali sporazum koji sami ne mogu da brane, ali najgore je što sporazum otvara put novim sporazumima. Ovo je putanja Aljbina Kurtija: kroz imidž otpora prihvata sve štetne sporazume sa Srbijom. Dogovori koji ne rešavaju problem, a nama ostavljaju sukobe", napisao je on. 

Aktivista civilnog društva Ron Đinovci, poznat po podršci Kurtiju i Samoopredeljenju, kritikovao je premijera zbog postignutog dogovora o registarskim tablicama. 

"Slab Kurti, veoma slab", napisao je Đinovci u reagovanju i dodao da se Kurti povukao pošto je Kosovo doveo u "sukob s celim svetom". 

U Briselu su predstavnici Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, postigli dogovor oko registarskih tablica, a šef diplomatije EU Žozep Borelj naveo je da će "pozvati strane tokom sledećih dana da pregovaraju o narednim koracima".
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Postoje tri opcije za registarske tablice na Kosovu
automobili

Pregovori u toku

17.03.2022. 18:35

Postoje tri opcije za registarske tablice na Kosovu

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da 21. aprila ističe rok za trajno rešenje za registarske tablice, a da su trenutno na stolu u Briselu tri opcije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve