Vesti
23.11.2022. 14:02
Beta

Brisel

Kurti tvrdi: Dogovoreno da Srbija prestane registraciju nelegalnih tablica

Aljbin Kurti 11.11.2022.
Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da je šef evropske diplomatije Žozep Borel postavio preduslov da se obustavi odluka Vlade Kosova o preregistraciji i tražio garanciju za formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je  istakao da su Kosovo i Srbija u Brisel pozvani da razgovaraju "hitno o predlogu Evropske unije (EU) koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa", prenose prištinski mediji.

Rekao je da je u "poslednjim trenucima" od evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka dobio konačan predlog za tekst koji bi uključivao predlog EU, koji prema njegovim rečima, Vučić nije prihvatio.

"Nisam ni policajac, ni komandir stanice, ni carinik da se bavim bilo kakvim tehničkim pitanjima koja proizilaze iz razgovora. Zalažem se za konačni međunarodni i pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa s priznanjem u centru. To bi trebalo da bude cilj", dodao je Kurti.

Po njegovim rečima, autori predloga EU odustali su od svog predloga, pa je sastanak završen.

"Kao i na sastanku 18. avgusta, i na ovom sastanku sam poslednji napustio zgradu EU jer uvek postoji mogućnost poslednjeg pokušaja. I moram da vam kažem da je to bio i poslednji pokušaj. Izaslanik Lajčak je došao kod nas i pokušao poslednji put da napiše tekst koji bi uključivao i predlog EU, ali nas je tada obavestio da ga Vučić ne prihvata, a Borel je već bio na konferenciji za novinare", rekao je Kurti.

Kurti je naglasio da je Borel, "suprotno principu koji je sam predložio", insistirao na dogovoru samo za suspenziju izricanja kazni, što prema njegovim rečima, odgovara Srbiji.

"Poziv visokog predstavnika Borela bio je propraćen tekstom od četiri pasusa koji je trebalo da bude objavljen kao izjava. U prvom pasusu je bio poziv da se hitno fokusira na predlog EU koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa", rekao je Kurti.

Naveo je da je o pitanju registarskih tablica dogovoreno da Kosovo suspenduje drugu fazu odluke, a da Srbija prestane s izdavanjem tablica s oznakama srpskih gradova na Kosovu.

"U drugom pasusu je bilo izdavanje registarskih tablica zajedno s garancijama za ZSO. Tokom osam sati održali smo šest sastanaka: tri bilateralna i tri trilateralna. Preduslov za registarske tablice odnosio se samo na obustavu delovanja Kosova, a ne na zabranu izdavanja registarskih tablica od strane Srbije u prvobitnoj verziji. Dogovorili smo se da, da bismo dali prostor za razgovore o predlogu EU, damo prostor i za suspenziju druge faze odluke o registarskim tablicama, ali naravno kada Srbija prestane da registruje automobile s nelegalnim tablicama. Ovaj predlog je prihvaćen i smatram da je to važan uspeh sastanka".

On je naglasio da je srpska zajednica na Kosovu zaštićena Ustavom Kosova.

"Srpska zajednica na Kosovu je najzaštićenija i najprivilegovanija zajednica u ustavu Kosova i to je rezultat sveobuhvatnog Ahtisarijevog sporazuma. Prava manjina nema ni u Srbiji, ni u mnogim drugim zemljama sveta. Posle sastanka u Briselu, koji je trajao ukupno osam sati, Borel je, nažalost, promenio premisu rasprave", rekao je on.

Istakao je da je prihvatio predlog visokog predstavnika EU da se počnu pregovori o evropskom predlogu pre marta 2023. godine i dodao da je Kosovo već istaklo da je francusko-nemački predlog, odnosno evropski, dobra osnova za diskusiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Vučić prihvatio predlog EU za izlazak iz krize, Kurti nije"
1

Žozep Borel

21.11.2022. 16:55

"Vučić prihvatio predlog EU za izlazak iz krize, Kurti nije"

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u Briselu, posle višečasovnih sastanaka sa liderima Srbije i Kosova, da je Beograd prihvatio predlog EU za izlazak iz krize oko pitanja registarskih tablica, a da Priština nije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve