Vesti
26.03.2020. 17:07
Tanjug

KRAJEM APRILA POBOLJŠANJE: Epidemiolog - Sledeća nedelja će biti teška

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović očekuje da će krajem apila doći do znatnijeg pada u broju obolelih od virusa korona u Srbiji.

"Ako izdržimo naredne dve nedelje, znači da ćemo moći dobro da se nosimo sve do kraja aprila, kada očekujemo da će doći do jednog znatnijeg pada, a u maju očekujemo sporadične slučajeve", rekao je Tiodorović za "Blic".

On je ocenio da se u ovom trenutku držimo dobro, iako iz dana u dan imamo sve više obolelih, a počeli smo da beležimo i smrtne slučajeve.

"Sledeća nedelja biće teška, ali ako izdržimo disciplinovano još 15 dana, tada možemo reći da smo na dobrom putu da neprijatelja uhvatimo za rogove", rekao je Tiodorović.

Pročitajte još: Ima zaraženih u Trivanovom kabinetu

On je dodao da se očekuje sve više potvrđenih slučajeva korona virusa, ali je ukazao da sada postoiji drugačija strategija, da će se testirati veći broj ljudi i da će lakše oboleli odmah biti izolovani u halama, čime će se, kako je naveo, sprečiti širenje virusa i steći jasnija slika o tačnom broju obolelih.

"Svestan sam da je teško davati prognoze, pogotovo kada nemate sve podatke, jer mi smo sada testirali mali broj ljudi, teške bolesnike, a sada kada imamo mogućnosti za masovno testiranje, bićemo u prednosti. Sada to rade i domovi zdravlja i sve će ići mnogo brže", rekao je Tiodorović.

On je naglasio da Srbija ne može da se poredi sa Kinom, gde su, kako kaže, stvari vrlo specifične i ogroman je broj stanovnika.

Pročitajte još: Vučić pozvao volontere da pomognu

"Ne bih nas poredio ni sa Italijom ni sa Španijom, možda je najbolja paralela sa Švajcarskom, i po broju stanovnika i po kretanju oboleih. Kinezu su nam rekli da nas oni porede sa jednom svojom pokrajinom, tu smo slični po broju stanovnika, po kretanju broja obolelih i umrlih, i oni su tamo za 29 dana suzbili epidemiju. Posle tog perioda nisu imali više obolele, ali su na snazi bile i dalje rigorozne mere, koje mi ovde počinjemo da primenjujemo", poručio je Tiodorović.

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve