Vesti
25.02.2022. 15:48
Tanjug

Beograd

Krnjača dobija kanalizaciju za tri godine, radovi počeli...

VESIC MOMIROVIC KRNJACA
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorili su radove na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u palilulskom naselju Krnjača, a projekat je vredan 55 miliona evra.

Radovi će biti završeni, kako je najavljeno, u naredne tri godine.

"Ovo je kompleksan projekat kroz koji se gradi kanalizacija u Kotežu, Krnjači i Borči, kao i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se očuvala čistoća naših reka", kazao je Momirović.

Rekao je da je ovo samo jedan u nizu projekata kojim vlada investira u komunalnu infrastrukturu.

Ministar je najavio da su takvi projekti planirani i u Lazarevcu i Obrenovcu, kao i da za dva meseca počinje izgradnja kanalizacione mreže u Mladenovcu, Sopotu i Ostružnici.

Momirović je napomenuo da država nastoji da promeni ekološku strukturu u zemlji u narednih četiri godine, kao i da je plan vlade da investira u 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture u više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Zamenik gradonačelnika naveo je da je za izgrađu kanalizacije u Krnjači izdvojeno 55 miliona evra od čega je 35 miliona zajam od Evropske investicione banke, a 20 miliona sredstava je obezbedio grad.

"U naredne tri godine završićemo kanalizaciju, koja se ovde obećava decenijama", kazao je Vesić.

Objasnio je da neki delovi leve obale Dunava već ima kanalizaciju, ali da sav otpad iz nje odlazi u reku.

Najavio je da će nova fabrika za preradu otpadnih voda i crpne stanice, koje su u planu, obuhvatiti kako novu, tako i postojeću kanalizaciju.

Takođe, Vesić je rekao i da ovo nije kraj investicija na ovoj strani Dunava i da će se u narednih 4 - 5 godina, život stanovnika u ovim beogradskim naseljima izjednačti sa standardima koje imaju ostale opštine.

Naglasio je da počinje izgradanja novog vrtića kod Doma zdravlja u Borči, kao i da je plan da se na levoj obali izgradi gimazija i još jedna stručna škola.

On je dodao da će se u Borči kod BSK-a graditi sportski centar sa otvorenim i zatvorenim bazenom, kao i sportskim terenima.

"Bivši Dom zdravlja se rekonstruiše i pretvara se u Opštinski uslužni centr gde će biti sve gradske, opštinsk i republičke službe, kao što su PIO, Katatar i Saobraćajna policija. Građani sa leve obale za 70 odsto uslužnih stvari neće morati da prelaze most, već će sve moći da završe u mestu gde žive. To je prava decentralizacija Grada," naveo je Vesić.

Vesić je poručio da će ova obala i tramvajskim šinama biti povezana sa ostatkom grada.

Kazao je da za mesec dana počine izgradnja mosta na Ada Huji, trećeg mosta koji spaja levu obalu sa ostalim delovima grada, a da će, kada sve pristupne saobraćajnice budu završene, početi tmeljna rekonstrukcija Pančvačkog mosta.

"Prema Generalnom planu gradskih šinskih sitema, od Bogoslovije spuštamo tramvaj na Adi Huji, prebacujemo na levu obalu Dunava, čime će leva obala po obodima dobija tramvaj", kazao je Veić.

Prema njegovim rečima plan je i da put Beograd - Zrenjanin postane brza saobraćajnica, sa sve trotoarima, prelazima, nadvožnjacima i podvožnjacima, kako bi se bezbednost svih učesnika u saobraćaju podigla na viši nivo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Taksi poskupljuje: Ovo su nove cene
Taksi

Od ponedeljka

11.02.2022. 13:05

Taksi poskupljuje: Ovo su nove cene

Taksi usluge u Beogradu poskupljuju od ponedeljka, 14. februara, potvrdio je za "Blic" Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije SATUS.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve