Vesti
24.08.2022. 13:57
Beta

Kosovo

Lajčak o sastanku Vučića i Kurtija u Briselu: "Nije bilo uzalud"

Lajčak, 24. 8. 2022.
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocenio je da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu "nije bio uzalud".

"Bila je to značajno drugačija run

Imali smo veoma profesionalnu, usmerenu diskusiju s poštovanjem, ali se nisu svađali, već su poštovali vizije koje jedan i drugi imaju i svesni su gde su razlike", rekao je Lajčak u intervjuu za BBC na srpskom.

U pokušaju da dođe do dogovora pre 1. septembra, Lajčak najpre dolazi u Prištinu pa Beograd. S njim u društvu biće američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar.

Na pitanje o problemu registarskih oznaka, Lajčak je odgovorio u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

"Prioritet je da pomognemo Ukrajini u ratu i to troši naše kapacitete, pa nema razumevanja u EU za eventualni konflikt na Balkanu koji bi se vodio oko stvari koje nisu bolne, hitne, ne koštaju mnogo, a ne ugrožavaju živote", rekao je Lajčak.

On je dodao da "EU razume da ne sme da izgleda kao da je izgubila interesovanje i okrenula glavu ka istoku - zato su nam potrebni pozitivni primeri iz regiona".

Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština (ZSO) politička ili pravna tema, evropski pregovarač kaže da ima elemenata i jednog i drugog.

"Briselski sporazum je ratifikovan u kosovskom parlamentu i to je pravna obaveza Kosova - pravni aspekat je veći od mnogih drugih dogovora postignutih u Briselu, a koji nisu ni bili ratifikovani.Politički aspekat je svuda oko nas i sprečava nas da primenimo dogovor", naveo je.

U radu na evropskim kapacitetima Lajčak vidi i rešenje za suzbijanje uticaja Rusije na balkanske procese.

"Rusija jeste prisutna na Balkanu na razne načine, ima interes na Balkanu koji se često ne poklapa sa interesom EU i jasno je da preduzima niz akcija koje se kose sa onim što mi radimo. Moja filozofija je da treba manje da se žalimo na treću stranu, a više pažnje posvetimo našem delovanju jer Rusija ne može da ponudi evropsku budućnost - ona samo koristi prostor koji mi ostavimo, a inače možemo da ga potpuno ispunimo", rekao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve