Vesti
16.09.2022. 14:35
Rade Jerinić

Šta ako bude šetnji?

Litije i "Prajd“ – dve strane jednog problema

Litije 16.9.2022.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

"Mi nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta dolazi i nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti. Nećemo da nam niko nameće svoja pravila, svoj pogled na svet, nećemo da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo jer nama je mera božja reč, zapovesti njegove“, rekao je patrijarh Porfirije, obraćajući se nakon molebana ispred Hrama Svetog Save.

Moleban je održan nakon "Litija za spas Srbije“ i protestne šetnje čija se kolona kretala od Patrijaršije do Hrama Svetog Save. Na ovim litijama okupilo se više hiljada ljudi, a neke procene kažu da se okupilo i čitavih desetak hiljada ljudi. Ovim događajem izražen je protest prema namerama organizatora "Evroprajda“ da pripadnici LGBTQ populacije u subotu 17. septembra šetaju ulicama srpske prestonice. Za učesnike litija ovakvo što je nedopustivo.

Šetnja i "Evroprajd“ za njih predstavljaju izraz nametanja i nasilja. Nametanja vrednosti koje su u suprotnosti sa temeljnim vrednostima naše zajednice. Za Srpsku pravoslavnu crkvu to nije pitanje ljudskih prava i sloboda, nego pitanje identiteta i njegovog rušenja.

Namera je da se poruše identitetski temelji, smatra patrijarh Porfirije i dodaje: "Epilog ovih ideologija posthumanističkog društva nije samo da izgubimo ideju šta je muško i žensko, nego da na kraju, opora reč je – da nas nove ideologije vode ka tome da nećemo moći sa sigurnošću da kažemo šta je to čovek. Mi smo im smetnja… Nije svaka sloboda spasonosna i smislena.“

Ipak, ostalo je jedno pitanje da lebdi u vazduhu. Šta ako pripadnici LGBT zajednice odluče da i mimo odluke državnih organa te subote po tajno pripremljenom planu ipak izađu na ulice i prošetaju gradom nekom njima poznatom trasom? Šta će se desiti ukoliko za tu trasu saznaju pripadnici raznih desničarskih organizacija koji se tome protive, a kojima primena ekstremnih sredstava i metoda nikada nije predstavljala problem. Jasno je šta se može dogoditi jer smo već nekoliko puta gledali taj scenario i uvek se završavao nasiljem i nemilim scenama na ulicama. Ali pitanje svih pitanja je ko bi sve od toga mogao profitirati.

"Protiv smo mržnje i žigosanja, nasilja u ime SPC. Mi im ne sudimo, Bog je sudija svima, molimo se za njih da spoznaju istinu Hristovu i zapovesti njegove. Ne mešamo se u to kako ko organizuje život, ali ne možemo prihvatiti lične slabosti i izbore koji nisu u skladu sa božjim poretkom, a koji se nameću kao nova društvena norma i pravilo“, rekao je Porfirije.
 

Patrijarh je naglasio da crkva ne vodi "krstaški rat“, kako su neki to nazvali, navodeći da nije crkva otišla u drugu državu da im nameće svoj pogled na svet, svoj način života i svoje vrednosti.

"Pa ko vodi krstaški rat. Drugi su došli u našu kuću i nama propagiraju svoje ideje, nameću ih. Oni hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi da budemo. Mi smo u ovoj priči oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, siluju nam dušu. Hteli bi, ali neće moći“, istakao je patrijarh.

Ministarstvo unutrašnjih poslova procenilo je kao vlastan organ države da ne postoje bezbednosne pretpostavke da se održi šetnja u okviru manifestacije "Evroprajd“ po predviđenoj ruti kretanja. Ovu informaciju medijima je potvrdio i direktor "Evroprajd“ manifestacije Goran Miletić i najavio da će podneti žalbu MUP-u, a ukoliko žalba ne bude usvojena, sledi tužba Upravnom sudu koji o tome po hitnom postupku mora dati konačnu reč.

Zasad je to zvaničan stav naših državnih organa koji je, verujemo, zasnovan na realnoj proceni bezbednosnih rizika s kojima se ova manifestacija povezuje. Rizike, doduše, nije teško ni prepoznati ako se pogledaju samo neki od učesnika pomenutih protesta poput Damjana Kneževića koji se već oprobao u sličnim manifestacijama u leto 2020. godine pred parlamentom Srbije kada je došlo do nereda koji su u sebi pored elemenata inostranosti u organizaciji nosili i očiglednu nameru rušenja ustavnog poretka. No, Knežević je samo jedan od gomile karaktera koji se pojavljuju na ovim manifestacijama sa jasnom namerom da se pomenuti događaji iskoriste u druge svrhe. Sličan scenario bi i sada bio moguć ukoliko bi došlo do neminovnog sukoba dve suprotstavljene grupe. A obe grupe mogu biti pomalo daljinski navođene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da "Evroprajd 2022“ neće biti održan pa čak da to od njega zatraže predsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin. Možda ta izjava zvuči malo pretenciozno, ali za one koji pažljivo čitaju dovoljno govori.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još jedno pitanje oko koga se nikada nećemo složiti
LGBT zajednica

Evroprajd

11.09.2022. 18:20

Još jedno pitanje oko koga se nikada nećemo složiti

Ako mora, zar baš sad mora? Ovako bi se nekako dala sublimirati u jednoj rečenici emocija jednog sasvim prosečnog građanina Srbije, po gorućem i urgentnom pitanju koje pritiska društvo i javno mnjenje u Srbiji, a to je – "Prajd“. Ta strana reč koja se na sasvim čudan način odomaćila u našem govoru. Planirano je bilo da ovoga septembra Beograd i Srbija budu domaćini centralne evropske "Parade ponosa“, ali čini se da od paradiranja ove godine neće biti baš ništa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve