Vesti
26.03.2022. 21:00
Marko R. Petrović

Priština

Nova kosovska ucena

Kosovo, Priština
Izvor: Shutterstock

Priština očekuje da je Beograd moli kako bi dozvolili da se na Kosovu organizuje glasanje Srba na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima, čime bismo indirektno priznali i kosovsku nezavisnost

Priština očekuje da je Beograd moli kako bi bilo dopušteno organizovanje i sprovođenje izbora 3. aprila na teritoriji Kosova i Metohije i time je, praktično i de fakto prizna. To se da zaključiti iz onoga što je u ponedeljak ponovila šefica poslaničke grupe vladajućeg Samoopredeljenja u kosovskom parlamentu Mimoza Kusari – da se za održavanje srpskih izbora na Kosovu može odlučivati samo nakon direktnog zahteva Beograda upućenog vlastima u Prištini, koji još nije stigao.

To je samo jedan od stavova koji je ubedio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da cilj prištinskih vlasti nije samo da se smanji broj glasova listi koju će on da predvodi, već i da se Srbi unize i da im se oduzme biračko pravo.

A u tonu očekivanja molbe iz Beograda nastupio je potom i Aljbin Kurti, navodeći kako "ne bi rekao da je Vlada Republike Kosovo
donela odluku za neodržavanje srpskih izbora na Kosovu"
, već da je očekivao normalnu razmenu pisma, zahteva Beograda, koji bi Kosovo razmatralo, što se, kako je rekao, nije desilo.

Vučićev odgovor bio je prilično jasan:

"Naše je da ne upadnemo u vatru. Najlakše je da prihvatimo sve njihove razloge, ali šta ćemo dan kasnije. Mi smo prihvatili mnogo kompromisa i progutali, ali nismo hteli da kažemo da Vlada Srbije šalje zahtev Vladi Kosova jer bismo ih time priznali i oni to znaju."
 

Na Kurtijevo pravdanje kako prištinske vlasti ne žele da uskrate biračko pravo Srbima na Kosovu, ali da ne mogu da postupaju suprotno zakonima i Ustavu, iz Evropske unije su prilično mlako i pomirljivo odgovorili kako im je žao zbog ishoda u kojem nije prihvaćen predlog Kvinte oko rešenja pitanja glasanja kosovskih Srba.

Ovu odluku, rekao je Peter Stano, portparol EU, u Briselu smatraju suprotnom posvećenosti Prištine evropskom putu i demokratskoj budućnosti i suprotnom principu zaštite demokratskih prava svih njenih građana, uključujući i one koji pripadaju nevećinskom stanovništvu.

"Iako priznajemo da je Srbija bila spremna na pronalazak rešenja – žalimo što konsenzus između stranaka na kraju nije postignut nakon odluke Kosova da odbije konstruktivan predlog koji su izneli iz Kvinte", naveo je Stano.
 

Beograd i Priština, inače, u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje Evropske unije nemaju postignut sporazum o održavanju srpskih izbora na Kosovu.

Dosadašnja praksa bila je takva da je bilo dozvoljeno fizičko glasanje na Kosovu. Tako je bilo i prilikom nedavnog referenduma za potvrđivanje ustavnih promena u Srbiji, ali i na parlamentarnim izborima koji su održani 21. juna 2020. godine. Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu prikupljala glasačke listiće. OEBS je i sada potvrdio spremnost da to čini, ukoliko izbori budu organizovani.

"Stav EU ostaje da je trebalo nastaviti sa ustaljenom praksom OEBS-a da organizuje operaciju ’prikupljanja glasova’ na Kosovu, uz određene modifikacije kako bi se prilagodila trenutnim okolnostima. EU takođe nastavlja da podstiče strane da se svi sporazumi iz dijaloga poštuju i primene, uključujući sporazum u vezi sa učešćem kosovskih Srba na kosovskim izborima koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga", rekao je Stano.
 

Da li je ovo samo još jedna potvrda često izrečenog da, zapravo, Brisel nema baš toliki uticaj na Prištinu? Jer, u pokušaje da se nađe rešenje za srpske izbore na Kosovu bio je uključen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj. A Priština očigledno koristi trenutnu situaciju i preokupacije Evropske unije ratom u Ukrajini da na svaki način dodatno zakomplikuje situaciju u regionu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Priština tražila priznanje...
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

22.03.2022. 20:47

Vučić: Priština tražila priznanje...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su predstavnici Srba sa Kosova tražili da istupe iz svih prištinskih institucija, a da srpski policajci napuste regionalnu policiju, jer kosovske vlasti nisu dozvolile da izbori raspisani u centralnoj Srbiji za 3. april budu održani i tamo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve