Vesti
23.03.2022. 10:04
R.E./Kosovo online

Kosovo

Zbog čega je Aljbin Kurti zabrinut?

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / OLIVIER HOSLET

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da su Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora ugroženi jer su susedi Srbije i da ga zabrinjava imenovanje za portparola ministarstva odbrane Rusije Bek Jevkureva, koji je 1999. godine bio na Kosovu, prenosi RTK.

Kazao je da je potreban opez u vreme kada ruski predsednik Vladimir Putin želi da povuče, kako je rekao, nepostojeće, lažne, apsurdne paralele između Kosova i Krima.

"Ono što me je posebno zabrinulo je činjenica da je Putin 8. decembra, manje od dve nedelje nakon sastanka sa Vučićem, izvršio veoma posebno imenovanje u hijerarhiji Kremlja. General-major Jevkurev je iz Republike Severne Osetije, preživeo je dva pokušaja atentata, ima telesne povrede koje je zadobio u tim atentatima, bio je u Čečeniji i sada je portparol Sergeja Šojgua. Ali da li znate gde je bio u junu 1999. godine? Bio je na Kosovu. Jevkurev je pokupio ruske trupe iz Bosne i Hercegovine i odvezao ih na prištinski aerodrom da stignu ispred NATO-a kada se Kosovo oslobađalo", kazao je premijer Kosova.
 

On je dodao i da je Jevkurev bio ruski oficir koji je postao Šojguov portparol u decembru prošle godine nakon susreta Putina i Vučića.

"Sve ovo pažljivo pratimo, ne plašimo se. Ovo pokazuje koliko je Putin zaokupljen Balkanom i pogledajte biografije onih koje imenuje. Bio sam u zatvoru kao ratni zarobljenik juna 2001. godine kada je Putin bio na prištinskom aerodromu jer je došao na vlast dva meseca posle oslobođenja Kosova", kazao je između ostalog Kurti, prenosi Kosovo online

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti poručio Lajčaku: Kosovo se ne plaši ZSO
Kosovo

"Ali smo oprezni"

02.02.2022. 13:14

Kurti poručio Lajčaku: Kosovo se ne plaši ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je izjavio da se Kosovo ne plaši fomiranja Zajednice srpskih opština, ali je vlada u Prištini na oprezu, preneo je "Reporteri".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve