Vesti
08.04.2024. 15:05
Beta

Skup u Skupštini

Obeležen Dan Roma: Kakav je njihov položaj u Srbiji

1
Izvor: Shutterstock

Položaj Roma u Srbiji mnogo je bolji nego što je bio ranije, država im pomaže, bolje se leče, više njih se školuje i Romi su danas manje diskriminisani, rekli su učesnici skupa "Romi za Srbiju, Srbija za Rome" koji je povodom Svetskog dana Roma organizovan u Skupštini Srbije.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je zabeležen veliki napredak kada je reč o položaju Roma jer se danas, pre svega u školama, razgovara mnogo o različitostima kao bogatstvu svakog društva.

"Od svih Roma koji završe osnovnu školu, 51 posto njih upiše srednju školu, a 65 posto upisanih je završi i to je dobar rezultat. Ove godine 4.962 učenika upisalo je srednju školu zahvaljujući aktivnim merama, a preko 50 posto onih koji završe su devojke Romkinje i to su podaci na koje smo jako ponosni", rekla je ministraka.

Posebno je istakla da jedan posto studentske populacije čine Romi i da je to takođe više od proseka u okruženju.

Đukić Dejanović je rekla i da je manje diskriminacije Roma u školama, a na pitanje da li je rešenje što se stvaraju tipično romska naselja pa oni ostaju izolovani, ministarka je odgovorila da je potrebno vreme jer su Romi jako porodično vezani.

Predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjinje Dalibor Nakić rekao je da nije samo obezbeđenje stanova odnosno raseljavanje iz higijenskih naselja rešenje za Rome, već da im je potreban posao i inkluzija.

"Projekti koji su se prošle godine realizovali bazirali su se na tome, jer su Romi dobili ne samo stanove već i podršku da započnu sopstveni biznis, da se zaposle, to je put kojim treba ići. Da se deca uključe u školski sistem, da se roditelji zaposle i plaćaju račune", rekao je Nakić.

On je pohvalio mere države koje su, kaže, bolje nego u Evropi a najbolje u regionu, pristup studentnskim domovima, stipendije, mogućnost zapošljavanja u fabrikama.

Nakić nije znao tačan podatak za koliko je produžen životni vek Roma, ali je rekao da će novi podaci pokazati kako se za kratko vreme taj vek produžio sa 48 na 53 godine, dok je prosečni životni vek u Srbiji oko 74 godine.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivan Bošnjak rekao je da je pokrenut dijalog na sve važne teme, a posebno je istakao maloletničke brakove.

Na pitanje koliko ima Roma na mestima gde se o njima odlučuje, Bošnjak je pre svega naveo savet, pet narodnih poslanika, državne sekretare i pomoćnike ministra.

"Imamo dobar primer da je najgledaniji film o jednom Romu, Džeju Ramadanovskom, i da se na svakom slavlju peva bar neka pesma nekog romskog autora", rekao je Bošnjak.

Skupu je prisustvovao i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre koji je pre početka kratko rekao da je romska zajednica jedna od najvećih manjinskih zajednica u Evropi i da EU nastavlja da podržava srpske institucije koje se bave njihovim pravima, daju stupendije za učenike i prate realizaciju projekata.

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila kao dan posvećen slavljenju romske kulture i podizanju svesti o izazovima sa kojima se Romi suočavaju širom sveta.

Na skupu je bilo najavljeno i prisustvo predsednice Skupštine Ane Brnabić, ali se ona nije pojavila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve