Vesti
06.12.2023. 15:12
Beta

"Politički proces"

Održano ročište Dodiku, on uvredljivim imenima nazvao Šmita i ambasadora SAD

Milorad Dodik
Izvor: Shutterstock

Na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu održano je ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Dodik je posle ročišta izjavio da "rasprava nije ni počela", jer je njegov tim za odbranu Sudu BiH uložio zahtev da se suđenje premesti u Osnovni sud u Banjaluku.

"Sud BiH je doneo odluku da ne prihvata taj zahtev, ali je rekao da imamo rok od tri dana da se žalimo", kazao je on.

Dodik je ocenio da je proces protiv njega "politički proces".

"On je izazvan činjenicom da je nepostojeći stranac, u formalnom smislu, nametanuo neke odluke i menjao zakone, što je udar na BiH i njen suverenitet", kazao je on.

Prema njegovim rečima, to pokazuje slabosti sistema BiH, a ne njegovu krivicu.

Dodik je visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita nazvao "smradom", a američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija "kretenom", koji, kako je naglasio, "zagorčavaju život ovoj Bosni i Hercegovini".

On je naveo da Republika Srpska želi ustavnu BiH, koju, kako je kazao, ne žele Šmit i ambasador Marfi.

"Ako nas budu gonili, isteraće nas iz BiH. Mi tražimo da se vratimo na Ustav BiH, da se poštuje i da kad se on poštuje, mi ćemo to poštovati", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska neće prihvatiti da bude deo kolonije koju prihvataju u Federaciji BiH.

Kominike UO Saveta za primenu mira (PIK) nazavo je najobičnijim papirom, koji se može koristiti samo u toaletu.

Ante Nobilo, član Dodikovog pravnog tima, izjavio je da svako ima pravo na pošteno suđenje.

"Svaki građanin ima pravo na pošteno suđenje, pa i Dodik. To zahteva da se ne prejudicira krivica Dodika. Nekoliko ambsadora i ministara su u medijima prjudicirali krivicu Milorada Dodika. To je nedopustiv pritisak na Sud. Ovaj sud je nepovratno kontaminiran“, naveo je Nobilo.

Prema njegovim rečima, ne postoji atmosfera u kojoj se može odvijati pošteni postupak.

"Jedini način je da se maknemo iz Sarajeva… Svi svedoci i optuženi su iz Banjaluke. Imamo tri dana za žalbu i mislim da je Apelaciono veće pogrešilo, zbog toga što su odbili da se postupak prebaci u Banjaluku", kazao je Nobilo.

Dodao je da ako Apelacioni sud potvrdi odluku da se odbija prebacivanje postupka u Banjaluku, nastavak suđenja Dodiku pred Sudom BiH nastavlja se 20. decembra.

Suđenju su prisustvovali i visoki funkcioneri BiH iz RS i Republike Srpske, koji su suđenje takođe ocenili političkim procesom i izneli niz uvreda na račun visokog predstavnika Kristijana Šmita, čiji legitimitet ne priznaju.

Sudsko ročište pratili su i gradonačelnici, načelnici, direktori javnih preduzeća, ministri, poslanici iz Dodikove stranke (SNSD), kao i predstavnici brojnih boračkih i drugih organizacija iz RS.

Oni su novinarima rekli da su stigli u Sarajevo da daju podršku Dodiku, smatrajući da je proces protiv Dodika proces protiv Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH.

Narodna skupština RS je donela zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i zakon o neizvršavanju odluka visokog predstavnika, koje je potom poništio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

I pored toga, Dodik je kao predsednik potpisao ukaz o proglašenju ova dva zakona, a Lukić ih objavio u Službenom glasniku RS.

Za ovo krivično delo je predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, kao i mogućnost zabrane obavljanja dužnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"BiH se treba raspasti da u njoj ne bi bilo sukoba"
Milorad Dodik

Milorad Dodik

14.09.2023. 20:05

"BiH se treba raspasti da u njoj ne bi bilo sukoba"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Gradišci da Bosna i Hercegovina treba da se raspadne da u njoj ne bi bilo sukoba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve