Vesti
21.04.2020. 19:08
Tanjug

"OSIM RESPIRATORA" Brnabić: Srbija sada sve sama proizvodi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas farmaceutsku kompaniju "Galenika", koja je proizvela prvih 372.000 tableta hlorokina koji se korisi u lečenju Covid-19 i poručila da Srbija sada, osim respiratora, može da proizvede sve što je potrebno u borbi protiv koronavirusa.

"Važnost ovoga što je uradila ''Galenika'' i brazilska kompanija EMS, koja je vlasnik ''Galenike'', ne može se rečima opisati. Za samo nekoliko dana, zahvaljujući receptu koji je dala kompanija EMS, uspeli su da naruče, dopreme i proizvode hlorokin", rekla je Brnabić, koja je kompaniju obišla sa direktorkom RFZO Sanjom Radojević Škodrić.

Brnabić je dodala da je "Galenika" pokazala kako izgleda društveno odgovorno poslovanje i naglasila da hlorokin nije namenjen za maloprodaju, već će sve količine biti predate RFZO.

''Galenika'' ovo nije uradila zbog profita, već zbog potreba Srbije, zdravstvenog sistema i građana", rekla je Brnabić i zahvalila na donaciji brazilskoj kompaniji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Hlorokin će dalje distribuirati RFZO.

Brnabić je istakla da će hlorokina biti dovoljno ne samo za lečenje u ovom trenutku, već i za eventualni novi talas epidemije.

"Pripremamo se, tako da cela Srbija bude mirna", rekla je Brnabić.

Još jednom je apelovala na sve da se pridužavaju mera predostrožnosti, da bismo, kaže, imali što normalniji život i kako bismo svi ostali posvećeni brobi protiv epidemije, čiji se kraj nazire, ali još nije došao.

Povezane vesti - KON: Ova situacija će trajati još najmanje mesec dana

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je zahvalila "Galenici" na prozivodnji, u ovom momentu najvažnijeg, leka za lečenje Kovida 19.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Dodala je da je taj lek još krajem decembra prošle godine u Kini proglašen za ključni lek u borbi protiv kovid infekcije i postao je deo svih terapija za lečenje kovid pacijenata.

Škodrić je rekla da je Srbija taj lek godinama uvozila, za pacijente obolele od reumatoidnog artitisa i sistemskog lupusa.

"Te količine nisu bile dovoljne i za lečenje Covid-19, i želeli smo da izbegnemo situaciju u kojoj ćemo birati kojem pacijentu ćemo da ti lek", rekla je Škodrić.

Zbog zabrane izvoza lekova iz EU, došli smo u problem koji nismo očekivali, a jedini izlaz nam je bila sopstvena proizovdnja, koja je pokrentua, dodala je ona.

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve