Život
02.09.2022. 10:53
Beta

Živeli!

Vino koje je spojilo Đokovića, Vučića, Abazovića i Edija Ramu

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Prvi međunarodni sajam vina, "Vinska vizija Otvorenog Balkana", otvoren je u četvrtak na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 4. septembra.

Prva zajednička regionalna manifestacija inicijative "Otvoreni Balkan" okupila je oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, EU, ali i Australije, Argentine, Čilea, Južne Afrike, SAD.

Iz tri države "Otvorenog Balkana", Srbije, Severne Makedonije i Albanije, je 235 vinarija.

Sajam su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Кovačevski i Edi Rama, a prisustvovao je i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Vučić je rekao da su članice inicijative "Otvoreni Balkan" ovom manifestacijom pokazale da su ne samo deo sveta nego da u mnogo čemu mogu da se takmiče i budu bolje u raznim sferama života.

"Ovaj sajam predstavlja jedan od važnih koraka u dodatnoj konkretizaciji ideja i strategija 'Otvorenog Balkana'. Drugi krupni koraci, svakako će da uslede. 'Otvoreni Balkan' nikom nije doneo ništa loše, a našim narodima samo dobro je doneo. Učinićemo ga još boljim, snažnijim i privlačnijim za neke druge", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da je ponosan i srećan što je sajam organizovan i naglasio da su na su na njemu izlagači iz 22 zemlje, kao i predstavnici više od 40 zemalja.

Vučić je pozvao građane Brograda i Srbije da posete sajam i probaju, kako je istakao, najbolja vina iz regiona i sveta.

"Na sajmu je više od 230 izlagača iz zemalja inicijative 'Otvoreni Balkan' i više od 100 izlagača iz Francuske, Argentine, Čilea, Južne Afrike", kazao je on i naveo da će na toj smotri biti organizovano i mnogo susreta proizvodjača vina, trgovinskih lanaca i ugostitejskih kompanija.

Predsednik Srbije je najavio i da će se u petak liderima inicijative "Otvoreni Balkan" na samitu pridružiti i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i ministar spoljnih poslova i trgovine Madjarske Peter Sijatro.

Edi Rama je rekao da je sajam vina u Beogradu organizovan na visokom evropskom nivou i da na njemu vinari iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije ne samo da mogu ra razmene iskustva nego i da budu primer drugima i podstiču ih da budu deo te manifestacije.

"Zahvalan sam vinarima koji učestvuju na sajmu i koji nas uveravaju da je 'Otvoreni Balkan' više od privrede, trgovine, politike. To je proizvod mira, projekat jedinstva u miru sa vizijom za budućnost", rekao je on.

Naveo je da su žitelji Balkana "protraćili mnogo vremena da pokažu jedni drugima ko je prvi".

"Ima jedna stvar koju smo naučili da niko od nas neće ići nigde odavde. Naš izbor je veoma jednostavan, kako da ostanemo na ovom prostoru, a da svi budemo zajedno, kako da susedstvo učinimo veselijim, mirnijim", naveo je Rama i dodao da će se sajam vina "seliti iz jedne zemlje u drugu".

Po njegovim rečima, albanski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju je uvećan za 30 dosto, sa Severnom Makedonijom nešto manje, kao i da su to pokazatelji da treba nastaviti sa inicijativom "Otvoreni Balkan".

Obim trgovinske razmene, kako je rekao, izmedju Srbije, Albanije i Severne Makedonije, je sa 60 miliona evra vrednosti poljoprivrednih proizvoda i djubriva porastao na 100 miliona u poredjenju sa prethodnom godinom.

"Ova Inicijativa pripada ljudima, koji proizvode, koji izvoze, uvoze. Bez sumnje, pripada svim mladima, za koje se nadam da će mnogo više voleti otvoreni put, nego zatvorena koloseke", rekao je Rama.

Istakao je i da Albanija svake godine za 10 odsto povećava površine pod vinogradima i ponovio da postoji namera da se ovaj sajam vina seli iz jednog u drugi glavni grad.

Dimitar Kovačevski je rekao da se danas u praksi vidi kako funkcioniše "Otvoreni Balkan" koji stimuliše ekonomski razvoj regiona.

"Često nas pitaju da li je to politička inicijativa, a mi odgovaramo da je to privredna inicijativa i to smo to danas i potvrdili", istakao je premijer Severne Makedonije.

On je naveo da je ovoliki broj izlagača moguć jedino ukoliko se radi zajedno.

"Za sve kompanije koje su ovde ovo je prilika za nove poslovne kontakte", rekao je Kovačevski.

Dodao je i da je Severna Makedonija drugi izvoznik vina u regionu i da je ove godine povećala izvoz vina 19 odsto i da je 29 izvoznik tog pića u svetu.

On je rekao da je Vlada te zemlje zainteresovana da razvija taj sektor i da treba koristiti svaku priliku za povezivanje.

"Uz aktivosti u 'Otvorenom Balkanu' možemo da razvijamo ekonomske odnose u vreme globalnih kriza", kazao je Kovačevski i dodao "da ćemo koristiti svaku priliku da se povezujemo".

Sajam vina će omogućiti vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se okupe, umreže, predstave se široj javnosti i prošire svoje poslovanje.

Sajam će danas od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban deo manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Radno vreme sajma je u petak i subotu od 12 do 20 časova, a u nedelju od 12 do 19 časova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako vinogradari u Srbiji štite plodove svog rada
Vinograd, grožđe

"Mirnije spavamo"

03.03.2022. 16:49

Kako vinogradari u Srbiji štite plodove svog rada

Druga po redu ovogodišnja radionica koju Kompanija "Dunav osiguranje“ organizuje u saradnji sa Agropresom održana je u Nišavskom okrugu u opštini Svrljig. Povod je bio i te kako važan – posle 30 godina poslovanja vlasnik Podruma "Malča“ i Vinarije "Status“ odlučio je da svoje vinarije i vinograde osigura.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve