Vesti
09.01.2023. 13:00
R.E./Blic

Pirot

Prevrnula se dizalica koja je premeštala cisterne sa amonijakom

Cisterna
Izvor: Shutterstock

Dizalica teška 50 tona bugarske kompanije koja je poslata u ispomoć u Srbiju zbog uklanjanja cisterni sa amonijakom kod Pirota , iskliznula je iz privremene pruge koja je sagrađena radi pretakanja i povlačenja cisterni sa amonijakom na sigurno.

Kako saznaje "Blic", tokom ovog incidenta na sreću nije bilo povređenih osoba a iz jedne od cisterni došlo je ponovo do manjeg izlivanja amonijaka koji nije ugrozio radnike.

Incident se dogodio 7. januara što je za "Blic" potvrdio koordinator Kriznog štaba u Pirotu Sreten Savov.

"Istina je da je došlo do incidenta ali nama je najvažnije da povređenih radnika i nadzornika nije bilo niti je prevrtanje dizalice ugrozilo stanovništvo i životnu sredinu. Da li je bilo dodatnog izlivanja amonijaka ne možemo da tvrdimo jer mi pružamo logističku podršku na terenu firmi koja obavlja radove na raščišćavanju terena. Mi imamo najave da će radovi biti nastavljeni najkasnije u sredu 11. januara i nadamo se da će čitav posao biti vrlo brzo završen kako bismo ukinuli vanrednu situaciju koja je i dalje na snazi u Pirotu", izjavio je Savov.
 

Bez obzira na incident, juče je jedna od pet cisterni koje su iskočile iz šina izvučena i bezbedno deponovana u Pirotu a radovi su nastavljeni uz manje poteškoće koje donose vremenske prilike.

Šef bugarskog tima Emil Simeonov ponovio je u izjavi za bugarske medije da niko nije povređen tokom ovog incidenta ali da predostrožnosti radi, svi nose zašitne maske.

"Pošto radimo na privremenoj pruzi tokom rotacije kranskog dela dizalice, pruga je popustila i dizalica je pala na levu stranu. Male količine amonijaka su počele da cure iz cisterne koja je bila poluprazna. Kako se tečnost kretala, cisterna se ljuljala i bio je potreban veoma precizan i pažljiv rad da se postavi na šine. Ipak smo da ga postavimo na šine, povučemo 25 metara i obezbedimo", dodao je Simeonov.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Podignuta cisterna, počinje istakanje amonijaka
voz

Autoput Niš - Pirot

08.01.2023. 08:57

Podignuta cisterna, počinje istakanje amonijaka

Ekipe "Železnica Srbije" i Ministarstva saobraćaja, uz podršku radnika i dizalice "Železnica Bugarske", uspele su u subotu da podignu oštećenu cisternu sa amonijakom, iz kompozicije koja je iskliznula iz šina na pruzi kod Pirota.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve