Vesti
25.04.2022. 08:10
Marko R. Petrović

"Džavelin"

Raketni udar iz Prištine

kosovo 26. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Posle Turske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, i Velika Britanija priključila se klubu država koje su vojnom opremom i naoružanjem počele da snabdevaju Kosovo.

Prema pisanju medija, naime, Velika Britanija je Prištini isporučila veću količinu lakih protivtenkovskih raketnih sistema "džavelin" i NLAW, koji su se protekla dva meseca pokazali veoma efikasnim u Ukrajini u borbi protiv ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila.

U Prištinu je, navodno, već stigao kontingent od oko 50 ovih sistema. A ova isporuka deo je aranžmana koji su krajem februara napravili šef britanske vlade Boris Džonson i premijer Kosova Aljbin Kurti. Prema prvim informacijama, koje su objavile "Večernje novosti", dogovoreno je da cena jednog borbenog kompleta bude oko 40.000 evra što je nešto manje od tržišne vrednosti.

Prema objavljenim informacijama, u narednim mesecima Britanija će Albancima isporučiti i najmanje 20 lakih protivtenkovskih sistema "džavelin". Dogovorena je i besplatna obuka pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, koje bi po želji Prištine trebalo da prerastu u kosovsku vojsku, za korišćenje ovog arsenala.

kosovo
Izvor: Shutterstock

Ruku na srce, "džavelin" sistemi se već duže vreme nalaze na Kosovu jer su njima opremljene i jedinice KFOR-a.

Obuka, inače, nije preterano komplikovana, s obzirom na to da je reč o sredstvima koja funkcionišu po principu "pucaj i zaboravi".

Američki "džavelin" je nešto moderniji, s obzirom na to da ima samonavodeću bojevu glavu koja prati izvor toplote, dok operater NLAW-a, koji proizvodi švedski "Saab", raketu usmerava tako što neko vreme pre lansiranja projektila oruđe drži upereno ka pokretnoj meti i prati ga, što aktivira sistem vođenja.

Ambasada Velike Britanije u Beogradu negirala je navode o izvozu naoružanja iz te zemlje na Kosovo, navodeći da su "potpuno izmišljeni".

"U pojedinim beogradskim medijima su se pojavili potpuno izmišljeni navodi o izvozu naoružanja iz Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovo. U ovim navodima nema ni trunke istine", navodi se u saopštenju ambasade dostavljenom Tanjugu.
 

Inače, KFOR je krajem prošle nedelje na svom tviter nalogu saopštio da je vojni transportni avion "A400M atlas" Kraljevskog vazduhoplovstva sleteo na prištinski aerodrom Slatina u sklopu operacije pružanja pomoći britanskim vojnicima raspoređenim u toj NATO misiji.

Ove rakete, ukoliko su zaista dopremljene, prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, ali postoje najave kupovine dronova, topova, pa i helikoptera. Pojedini eksperti, pre svega ruski, ocenjuju da ovakav potez Londona zapravo predstavlja podršku naporima SAD da ojača odbrambene snage Kosova, ali i da oslikava želju da se digne tenzija u regionu, što bi bilo iskorišćeno za pritisak na Srbiju.

"Velika Britanija tajno šalje oružje kosovskim Albancima, koristeći nestabilnu situaciju u svetu i činjenicu da je pažnja međunarodne zajednice usmerena na ukrajinsku krizu", rekao je Pavel Kandel, vodeći istraživač na Evropskom institutu Ruske akademije nauka, za RT.

On, takođe, nije odbacio mogućnost da slanjem oružja u Prištinu London želi da isprovocira oružani incident u regionu.

"Hipotetički, u slučaju oružanog konflikta između Srbije i Kosova, koji Zapad priželjkuje, protivoklopni sistemi ’džavelin’ i NLAW bili bi vrlo korisni za Prištinu. Beograd, na primer, ima tenkove koji su proizvedeni u Sovjetskom Savezu ili su bazirani na njihovoj tehnologiji. Kosovo je u tom smislu slabije opremljeno, kaže Kandel.
 

Prema njegovoj oceni, nakon kompletiranja isporuke, Velika Britanija će, u koordinaciji sa Vašingtonom i Briselom, da pojača pritisak na Beograd jer, kako kaže, Zapadu je potrebno da Vučićeva vlada bude "savitljivija".

"U zapadnom svetu, očigledno, veruju da je sada najpogodniji trenutak da postignu veću kontrolu nad Beogradom", rekao je Kandel.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eh, da smo kod Rambujea skrenuli desno
Rambuje 5.4.2022.

Neispričana priča

06.04.2022. 07:10

Eh, da smo kod Rambujea skrenuli desno

Uz obeležavanje 23. godišnjice NATO agresije na SRJ, koja se poklapa sa ratom u Ukrajini, u javnosti se opet potaklo pitanje da li je u Rambujeu bilo moguće da se izbegne razaranje Srbije i pogibija gotovo tri hiljade ljudi, kao i rasprava o tome šta se zaista događalo u Rambujeu početkom februara 1999. godine?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve