Vesti
01.12.2022. 10:54
Beta

Ministar prosvete

Ružić o štrajku prosvetara: "Obustava nastave nije rešenje"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je da vršnjačko nasilje u Srbiji nije "dramatično poraslo" ali i da totalna obustava rada, koju je za četvrtak najavio veliki broj škola zbog poslednjih slučajeva nasilja, nije način da se taj problem reši.

Ružić je za televiziju Hepi rekao da je po statističkim podacima, 2019. godine zabeleženo 810 slučajeva vršnjačkog nasilja, 2020. zbog onlajn nastave, oko 400, prošle godine oko 700 a ove oko 286.

"Ne bih da se bavim statističkim podacima ali kad pogledamo statistiku, neki birokrata bi rekao da to nije mnogo", kazao je ministar i podsetio da u Srbiji ima oko 1.800 osnovnih i srednjih škola sa oko 750.000 učenika.

Navodeći da je nasilje "veoma kompleksan društveni problem" a da škole "nisu izolovana ostrva društva", ministar je kazao da je nasilja u školama "bilo, ima ga i biće ga".

"Naša ideja je da utegnemo sistem, da sve alate koji nam stoje na raspolaganju kroz normativni okvir, maksimalno iskoristimo kako bi suzbili taj nivo nasilja", kazao je Ružić.

Ocenio je da u rešavanju problema vršnjačkog nasilja, suština nije u sankciji već u prevenciji.

"Kazna učenicima iz Trstenika treba da bude poruka svoj deci koja ne poštuju autoritet nastavnika ali prevencija je mnogo važnija", kazao je ministar.

Komentarišući protest i obustavu rada u organizaciji Unije sindikata unije prosvetnih radnika, ministar je kazao da to nije način da se problem vršnjačkog nasilja reši a da potpuna obustava rada u školama predstavlja "kršenje zakona".

"Tema je legitimna, zahtev 'stop nasilju' je isti kao što mi u Ministarstvu prosvete govorimo ali minimum procesa rada je jasno definisan. Ovo nije način da se reši nasilje već nepotrebno konfrontiranje sa socijalnom partnerom jer mi smo partneri sa sindikatima u tom dijalogu", naveo je Ružić.
 

Dodao da nije sporna namera sindikata prosvetnih radnika da štrajkuju ali da to treba da učine u skladu sa zakonom.

"Nemam nameru da sankcionišem bilo koga ali nije lekovito da se krši zakon. Oni koji će potpuno da obustave rad neka objasne svojim učenicima, pošto su nam valjda svima đaci na prvom mestu, zašto će morati da nadoknade ovaj dan neke subote pre Nove godine", rekao je ministar. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog jedinice iz vladanja će se ponavljati razred?
škola, učionica, prazna učionica

Oštrije mere u školama

29.11.2022. 15:07

Zbog jedinice iz vladanja će se ponavljati razred?

U Ministrastvu prosvete oformljena je Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve