Vesti
08.02.2024. 16:17
Mihailo Paunović

Aktuelno

Sednica SB UN o Kosovu - poruka za široke narodne mase

un-sednica.jpg
Izvor: SC Chamber / UN Photo/Manuel Elias

Održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu ne samo da je premeštanje borbe za Kosovo na međunarodni nivo, već je, pre svega, još jedan vid borbe za poboljšanje svakodnevnog života Srba na Kosovu.

“Ono što mi je nejasno jeste zašto Zapad nije upotrebio jače mere da spreči Kurtija od ovih dela. Postoje razne mere koje bismo mogli da preduzmemo kada bismo mi i Zapad imali volje. Muka mi je do smrti od beskrajnih poziva na dijalog koji traju više od 20 godina. To nije i neće uspeti sve dok Kurti ne poveruje da njegov stav i stav ’kosovske Albanije’ uopšte nisu ozbiljno ugroženi akcijama koje preduzima.

Mogli bismo da zaustavimo svaku pomoć i pomoć vojsci Kosova, reći Kurtiju da više ne podržavamo napore Kosova za priznavanje dok on ne promeni svoj način. Možemo da prekinemo svaku pomoć Kosovu. Kurtiju bi trebalo vrlo malo vremena da promeni svoj stav kada shvati ozbiljnost naših postupaka i volju da ih nastavimo“, ovim rečima se Vilijam Montgomeri, u autorskom tekstu za Tanjug, osvrnuo na mnogobrojne odluke koje je Aljbin Kurti donosio poslednjih godina, a koje su, sve do jedne, imale za cilj da otežaju život Srba na Kosovu.

Ovo što je nekadašnji ambasador SAD izneo u nekoliko rečenica nije nikakva topla voda, već isto ono što se domaća javnost, ali i svi oni koji se bave Kosovom pitaju godinama. Zašto, kada postoji način ako je nekome zaista stalo.

Pitanje “zašto“ postavljalo se mnogo puta… Kada je na dnevnom redu bilo nametanje carine na srpsku robu, održavanje lokalnih izbora bez srpskih političara, preregistracija tablica, pa i sada kada je ukinut dinar. Ono što je simptomatično jeste da nijednom nije izostala reakcija Zapada, najčešće verbalna, ali bi se cela priča uvek završavala tako što bi Kurti dobio ono što je hteo. Zbog toga što nam Zapad godinama maže oči verbalnim kritikama Kurtija, dok sa druge strane apsolutno odobrava svaki njegov potez, naučili smo da unapred prepoznajemo ovaj loš scenario.

Mozak nam se ispira raznoraznim pričama kako Kurti ne valja dok uporno izostaju mere koje bi promenile njegovu politiku. Ko posle svega može da poveruje u priču da Kurti sve radi na svoju ruku, kada mu politička sudbina direktno zavisi od reakcije onih za koje je pitanje Kosova odavno rešeno. Da je cela predstava oko Kosova jedna velika sramota nedavno je konstatovao i Ivica Dačić koji je podsetio da međunarodna zajednica i posle 11 godina poziva Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština.

“To je zafrkancija, treba da ih bude sramota, međunarodnu zajednicu, one koji su potpisali sporazum u Briselu jer mi ne bismo potpisali da oni nisu garantovali i sada treba da molimo Kurtija da formira ZSO. Zamislite, došli smo dotle da jedan Pariz, Berlin, Vašington mole Kurtija da formira Zajednicu. Dokle smo mi došli ili neko misli da smo mi zaista glupi“, istakao je Dačić.

Upravo zbog ove višegodišnje zafrkancije i verovanja da će se cela priča oko ukidanja dinara završiti na oštrim rečima zapadnih zemalja, Srbija je bila primorana da traži sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom želi da skrene pažnju na aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Iako su mnogi smatrali da do ove sednice ipak neće doći, Srbiji je odobrena ova inicijativa. Vanredna sednica zakazana je za 8. februar i u trenutku kada ovonedeljni broj “Ekspresa“ ugleda svetlost dana već ćemo razgovarati o onome što je na njoj rečeno i o eventualnim posledicama.

Iako je teško govoriti o nečemu što tek treba da se dogodi, ne treba biti preveliki optimista. Sama činjenica da će do sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu doći dobar je znak jer će svi važni međunarodni faktori moći da čuju drugu stranu koja će predstaviti tešku situaciju u kojoj se srpski narod na Kosovu nalazi.

Takođe, to što će se sednica SB UN o Kosovu održati poruka je za šire narodne mase da se, konkretno, SAD ne slažu sa politikom koju vodi Kurti, međutim, očekivati nešto više od toga bilo bi naivno. Jer navodno neslaganje SAD sa Kurtijem traje mesecima unazad pa je on i dalje na istom mestu i ne snosi nikakve političke sankcije. SAD se nisu usprotivile sednici jer su svesne da bi na taj način poslale poruku da EU, kao posrednik u dijalogu, ali i Priština rade sve kako treba.

Očekivati da će se, posle sednice SB UN, stanje na terenu preterano promeniti nije realno pre svega što o tome odlučuju države koje su priznale Kosovo. Realnije je očekivati da će se kritički tonovi prema Prištini samo preneti na veliku scenu.

Ono zbog čega Srbija treba da bude najviše srećna jeste što će sednica biti javna i što će sve biti medijski ispraćeno. Biće to prilika da nedovoljno dobro obaveštena zapadna javnost čuje drugu stranu priče.

To je nedavno, gostujući na RTS-u, istakao i Ivica Dačić.

“Mislim da je veoma bitno da govor Aleksandra Vučića bude vidljiv i da svi ti razlozi i argumenti zbog čega smo tražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti da to svi vide i znaju, da ne misle da je ovde reč o stalnom pokušaju da mi komplikujemo situaciju, naprotiv. Mi se žalimo na kršenje Rezolucije 1244, na sve ono što se dešava srpskom narodu, na teror kojem je izložen i najnovija dešavanja i pokušaj ukidanja dinara“, rekao je Dačić.

Održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu ne samo da je premeštanje borbe za Kosovo na međunarodni nivo, već je, pre svega, još jedan vid borbe za poboljšanje svakodnevnog života Srba na Kosovu. Kosovo jesu kulturni i verski objekti, kao i istorija koja je neraskidivi deo našeg naroda... Međutim, za Srbiju prva asocijacija na Kosovo treba da budu Srbi koji tamo još žive, a kojih je, zbog svakodnevnih poteškoća, sve manje.

Dačić je u novembru prošle godine rekao da je za godinu dana 13 odsto Srba napustilo Kosovo. Zapitajmo se koliko će ih do kraja ove godine ostati ukoliko im se ne obezbede konkretni uslovi za bolji život. Od nade i obećanja se ne živi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog tenzija na Kosovu"
1

Petar Petković

04.02.2024. 10:40

"Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog tenzija na Kosovu"

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković izjavio je da je srpski narod na KiM u "veoma teškoj situaciji" zbog odluke Prištine o prelaznom periodu za ukidanje dinara i najavio je da će Srbija u ponedeljak zatražiti hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN zbog postojećih tenzija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve