Vesti
30.03.2022. 10:23
R.E./RTS

Ivica Dačić

"Srbija spremna da bude domaćin pregovora Kijeva i Moskve"

Ivica Dačić
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Ivica Dačić je, u intervjuu za ruski list Izvestija, rekao da je Srbija spremna da u svakom trenutku ponudi svoje dobre diplomatske usluge.

"Moj prijatelj, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, nedavno se u razgovoru sa srpskim novinarima pozitivno izjasnio o ovoj mogućnosti i to mi je drago. Srbija je spremna da u svakom trenutku ponudi svoje dobre diplomatske usluge i prijateljski odnos obema stranama ako to žele da iskoriste", rekao je Dačić, prenosi RTS.
 

Istakao je da Srbija, uprkos pritiscima Zapada i statusu kandidata za EU, neće da se pridruži antiruskim sankcijama jer su, kako je rekao, u pitanju državni interesi Beograda.

Dačić je naglasio da Srbija zbog ovakve politike trpi pritiske Zapada, ali da se tome "sa punom odgovornošću" opire, štiteći važne državne interese Srbije.

"To što smo kandidat za članstvo u EU ne obavezuje nas da svaku našu odluku koordiniramo sa EU. Pogotovo ako verujemo da to može biti štetno po našu zemlju, a sankcije Rusiji bi bile upravo takvo rešenje", kaže Dačić.
 

Dodaje da sankcije bilo kojoj državi ne mogu biti put do bilo kakvog političkog rešenja.

"I moja zemlja je bila pod sankcijama devedesetih godina i dobro znamo da ovakav pritisak ne funkcioniše. U pitanju su naši važni državni interesi, jer je reč o Rusiji, našoj prijateljskoj i bratskoj zemlji i narodu, sa kojima imamo izuzetno razvijenu ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju", zaključio je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sergej Lavrov o pregovorima sa Ukrajinom
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije

15.03.2022. 14:53

Sergej Lavrov o pregovorima sa Ukrajinom

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se rusko-ukrajinski pregovori nastavljaju o obezbeđivanju vojne neutralnosti Ukrajine, u kontekstu njene demilitarizacije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve